RISARNIŠKI DOGODKI

10 razlogov zakaj pričeti risati TAKOJ ZDAJ!

Star pregovor pravi, če bi začeli pred desetimi leti bi bil pravi čas. Drugi pravi čas je sedaj.  

Vsak začetek je težak in ljudje smo res odlični v odlašanju in prelaganju stvari, sploh kadar je potrebno v svojo rutino vpeljati nekaj novega. Ampak, to je normalno. To je samo izgovor našega uma, ker se pač na vse kriplje upira spremembi.

Zakaj risanje?


(1) Minimalni začetni stroški

Kar zadeva umetniške dejavnosti, nisem prepričan, da je lahko katerikoli drugi hobi cenejši kot risanje. Vse, kar potrebujete, sta papir in svinčnik. To je vse. Naj vas nihče ne prepriča, da morate imeti poseben papir ali kakšna nobel pisala, če želite to narediti pravilno. Če še nikoli niste zares risali, a želite začeti, vzemite katerikoli star kos papirja in svinčnik. To je dovolj. Če kljub temu želite biti bolj tehnološko napredni, si lahko omislite celo aplikacijo za risanje, kot je npr. Tayasui Sketches.


(2) Prenosna umetnost

Risanje je namenjeno minimalističnemu življenjskemu slogu. Ste nenehno na poti? Morda želite nekaj početi med čakanjem v vrsti v trgovini ali pa se znajdete v katerikoli čakalnici in lahko obtičite obdarjeni s 15-30 minutami časa za risanje! 😉


(3) Risanje pomaga vašemu spominu

Kljub splošnemu prepričanju, da so risarji sanjači, ki se na dolgočasnih sestankih odklopijo in se zaposlijo s čečkanjem v svoje zapiske, nedavne raziskave dosledno ugotavljajo, da tisti, ki med sestankom čečkajo ali rišejo, naslednji dan ohranijo več informacij o sestanku kot tisti, ki tega ne počno. Raziskavo lahko prosto delite s svojim šefom. :)


(4) Risanje vas naredi srečnejše

Sodelovanje v neki obliki igre zmanjšuje tveganje za anksioznost in depresijo ter morda celo nagnjenost k nasilju. Risanje je tako aktivno sredstvo za ohranjanje in razvijanje zdravega uma.

 

(5) Risanje spodbuja povezanost

Kadar nekdo ustvarja na javnem prostoru, ljudje postanemo radovedni. Zanima nas kaj bo nastalo. Ste se kdaj ustavili poleg uličnega umetnika in ga opazovali pri delu? Ali ni neskončno zanimivo? Naslednjič se kar opogumite in ga ogovorite. Hvaležen vam bo.


(6) Risanje ponuja novo perspektivo

Z risanjem se naučite "videti" svet okoli sebe z novimi očmi. Za nove ideje in navdih vam sploh ni treba zapustiti domačega mesta! Imate težave v življenju? Medtem ko razmišljate o njih, rišite ali črtajte - to je lahko odlično sredstvo za ustvarjanje nove perspektive.


(7) Risanje je temelj likovnih veščin

Risanje je temeljna likovna veščina. Več kot jo izvajate, bolje vam bo šlo in lažje boste obvladali druge oblike umetnosti. Številne šole spodbujajo risanje kot sredstvo za načrtovanje dela z drugimi likovnimi materiali. Če želite biti boljši v umetnosti, začnite z risanjem.


(8) Risanje je način ustvarjanja spominov

Med počitnicami in dopusti hitimo in naredimo na stotine fotografij, ki jih nikoli ne natisnemo ali razstavimo. Kaj če bi namesto vseh tistih odvečnih fotografij ustvarili risbo, s katero si boste zapomnili mirno popoldne ob srkanju vina kjerkoli že boste v tistem trenutku.


(9) Risba je orodje za komunikacijo

Naša sposobnost govorjenja je le ena od oblik komunikacije. Risanje pa nam po drugi strani  omogoča, da se "pogovarjamo" z ljudmi v drugačnem jeziku. Vsaka risba nam lahko s pravilno analizo pove svojo zgodbo. Prve znane risbe človeka nas tako zelo zanimajo in fascinirajo ravno zato, ker "slišimo" svoje začetke.


(10) Risanje krepi samozavest

Vsi začnemo z majhno mero negotovosti, ko poskusimo nekaj novega. Umetnost lahko resnično pomaga graditi povezanost med ljudmi, spodbuja komunikacijo in prispeva k dobremu počutju. Začetki bodo morda majavi in opotekajoči se, vendar se bo risanje sčasoma prepletlo z vašim življenjem. Risanje pomeni razvijanje zaupanja ne le v svojo umetniško prakso, temveč tudi vase.