RISARNIŠKI DOGODKI

14 koristi risanja za otroke

Zakaj je tako pomembno, da ne zanemarimo otrokovega razvoja pri risarskih veščinah.

Risanje je proces, ki je naraven za vse otroke od trenutka, ko prvič odkrijejo, da lahko držijo barvice.

 

Otroci pridobivajo risarske spretnosti v različnih starostnih obdobjih, vendar se pri njihovem napredovanju skozi faze razvoja risanja od malčka do predšolskega obdobja kažejo številne enake skupinske značilnosti.

 

V nadaljevanju si na kratko oglejte risanje pri malčkih in predšolskih otrocih, ki mu sledi 14 prednosti risanja za otroke.

 

Prednosti risanja za malčke

 

Raziskovanje s pisalnimi pripomočki v zgodnjem otroštvu ponuja veliko več kot le veselje do odkrivanja, saj ima risanje za malčke številne koristi.

 

Po vašem zgledu so malčki včasih presenečeni, da s svinčniki, ki jih držijo v pesti, dejansko rišejo po listih papirja, ki jih imajo pred seboj, in kmalu spoznajo vzroke in posledice svojih risarskih prizadevanj.

 

Sčasoma te črtice postanejo bolj nadzorovane, saj otroci oblikujejo črte, zanke in nekoliko razgibane kroge, ki se pozneje razvijejo v pisalne spretnosti.

 

 

 

Prednosti risanja za predšolske otroke

 

Predšolski otroci se naučijo risati različne oblike in jih celo kombinirati, tako da oblikujejo like,  ljudi, črke in druge osnovne podobe.

 

Bogate izkušnje z risanjem so bistven pogoj za učenje pisanja, zato je risanje v izobraževanju pomembno in sta močno povezana.

 

Tukaj je samo nekaj znanj in spretnosti:

 

- koordinacija oči in rok

- samozavest

- razvoj drobnih in grobih mišic

- reševanje problemov

- opazovanje

 

14 prednosti risanja v zgodnjem otroštvu

 

Kakšne so prednosti risanja v zgodnjem otroštvu?

 

V nadaljevanju so predstavljene številne prednosti risanja in slikanja za otroke. Čeprav so navedene na oštevilčenem seznamu, to ne pomeni vrstnega reda pomembnosti.

 

Vsi ti vidiki so med seboj prepleteni, saj otroci s tem ko vadijo z različnimi orodji, kot so barvice, svinčniki, flomastri in čopiči, pridobivajo pomembne spretnosti.

 

 

1. Motorične spretnosti

Otroci med risanjem krepijo male mišice rok in prstov. Poleg tega vadijo tudi velike mišice v rokah in ramenih.

 

Te motorične spretnosti so bistvene za kasnejše učenje pisanja.

 

2. Ustvarjalnost

Z različnimi orodji za risanje/barvanje in papirji ali drugimi površinami, ki so na voljo, lahko predšolski otroci ustvarjalno raziskujejo umetniški proces, ne da bi jih skrbelo, ali bo rezultat njihovega truda določen izdelek.

 

Tako lahko svobodno preizkušajo različne strategije, ne da bi jih skrbelo, da bi upoštevali predpisana "pravila".

 

3. Kognitivni razvoj

Kaj nam povedo otroške risbe?

 

V zgodnjem otroštvu otrokovi možgani hitro oblikujejo nevronske povezave. Ko rišejo in slikajo, uporabljajo veliko svojih čutil, kar pomaga "napeljati" možgane za poglobljeno razmišljanje, kot so prepoznavanje vzorcev, simbolika in miselna predstavitev.

 

Otroške risbe so vodilo, ki nam pokaže stopnjo njihovega intelektualnega razvoja.

 

4. Spretnosti načrtovanja

Ko otroci presežejo fazo črtanja, začnejo načrtovati, kaj nameravajo narisati na papir, kje naj bi bila posamezna figura ali oblika postavljena in kako naj bi pustili prostor za naslednji predmet, ki ga nameravajo narisati.

 

Načrtovanje je povezano tudi z različnimi življenjskimi spretnostmi, ki jih otroci potrebujejo, ko se razvijajo in zorijo.

 

5. Koordinacija oči in rok

Z risanjem otrok vadi uporabo oči za natančno vodenje gibov rok.

 

To usklajevanje oči in rok je koristno pri športu, pisanju z roko, branju in drugih življenjskih spretnostih, kot sta zapenjanje gumbov in zavezovanje čevljev.

 

6. Vizualno zaznavanje

Vizualno zaznavanje vključuje ujemanje podobnih predmetov, pomnjenje vizualnih stvari, opažanje, da so predmeti enaki, čeprav se razlikujejo po velikosti ali barvi, in iskanje skritih predmetov na slikah.

 

Risanje omogoča vadbo v vseh teh vidikih in otrokom kasneje pomaga pri kopiranju oblik, pisanju z roko in urejanju matematičnih problemov.

 

7. Razpon pozornosti

Otroci so sposobni biti pozorni dlje časa, če jih neka dejavnost zanima.

 

To, da lahko svobodno izberejo, kaj točno želijo risati, je za mnoge zelo zanimivo, zlasti če je delovni prostor brez drugih motečih dejavnikov, kot so televizija ali različni elektronski pripomočki.

 

8. Zdravo čustveno sproščanje in izražanje

Risanje za otroke lahko koristi njihovim čustvom in razpoloženju na več različnih načinov.

 

Lahko narišejo scenarij problema v svojem življenju, kot je na primer prepir odraslih v njihovem življenju. Lahko pa stran preprosto zapolnijo z mračnim nevihtnim oblakom.

 

9. Jezik

Risanje lahko otrokom pomaga pri izražanju občutkov o tem, kaj se dogaja v njihovem življenju.

 

Po drugi strani pa lahko narišejo čarobno kraljestvo, v katerem so vsi nasmejani in sonce močno sije, kar jim lahko služi kot pozitiven pobeg v domišljiski svet.

 

Kako risanje pripomore k otrokovemu jezikovnemu razvoju?

 

Otroci imajo z risbami priložnost, da izkusijo povezave med besedami in podobami, pri čemer običajno kažejo na predmete, ki so jih narisali, in jih poimenujejo.

 

Pogosto se z odraslimi ali vrstniki pogovarjajo o tem, kaj nameravajo narisati, med risanjem v mislih razmišljajo o besedah in se nato po končanem risanju pogovarjajo o slikah.

 

Dobro je tudi, da otroka povprašate o njegovi sliki in označite predmete, ko vam jih pokaže.

 

10.  Domišljija

Otroci med risanjem brez omejitev dostopajo do svoje bujne domišljije. Pogovorite se z njimi o njihovih slikah in pogosto vam bodo želeli povedati "zgodbo", ki se skriva za risbo.

 

Takšno razvijanje domišljije lahko kasneje koristi pri ustvarjalnem pisanju, znanosti, tehnologiji, inženirstvu in celo matematiki.

 

11.  Reševanje problemov

Z risanjem lahko otroci rešujejo čustvene probleme vsakdanjega življenja in vadijo tudi, kako upravljati z narisanimi predmeti na papirju.

 

Občutek večjega nadzora nad čustvenimi vprašanji je pomembna prednost na vseh stopnjah risanja.

 

Ko otroci dozorijo, je manipuliranje s podobami na papirju prednost pri matematičnem razmišljanju in drugih vrstah reševanja problemov.

 

12.  Spretnosti preden se naučijo pisati

Uporaba orodij za risanje ponuja široko paleto izkušenj za krepitev spretnosti, ki so pomembne, preden se majhni otroci naučijo pisati, kot npr:

 

- moč prstov, rok, dlani in ramen

- prevlada rok

- oprijemanje svinčnika

- razlaganje in razumevanje slik

- upravljanje s predmeti na papirju

- usklajevanje oči in rok

- prečkanje “domišljijske” črte (o tem kdaj drugič)

- uporaba obeh rok skupaj (dvostranska koordinacija)

 

 

13. Predmatematične spretnosti

Risanje lahko nudi osnovo za matematične spretnosti, saj gradi koncepte, kot sta sorazmernost in simetrija, ter vpliva na splošne kognitivne spretnosti.

 

Pri skiciranju človeških figur se lahko na primer otroci osredotočijo na število telesnih značilnosti in na to, kako natančno so razporejene.

 

14.  Spomin

Ko otroci rišejo, na več različnih načinov raztezajo in vadijo svoj spomin.

 

Skiciranje nečesa novega, kar opazijo v sobi, jim lahko na primer dejansko pomaga, da si zapomnijo ta predmet in morebitni pogovor, ki je potekal ob njem.

 

Prav tako posegajo v svoj spomin in razmišljajo o podobah ali dogodkih, ki so jih videli ali doživeli v preteklosti in bi jih lahko predstavili s svojo umetnino.

 

Kot vidite, je pomen risanja v zgodnjem otroštvu ogromen in obsežen.

 

Z risanjem lahko otroci pripovedujejo zgodbe, pridobivajo čustveno zdravje in se naučijo številnih spretnosti, ki jim bodo dobro služile do konca življenja!


Zaključek

Če je le možno, omogočite svojemu otroku čimveč aktivnosti, ki vključujejo risanje - od prerisovanja najljubših junakov iz slikanic in risank, barvanje pobarvank do beljenja sten v stanovanju. Tudi, če kdaj ne bo kakšna stena popolna, nič hudega. Bo pa zato bolj umetniška in unikatna - tako kot vaš otrok :)