ZANIMIVOSTI

Kako umetnost pomaga pri sproščanju in zmanjševanju stresa pri otrocih

V današnjem hitrem tempu življenja se tudi otroci pogosto soočajo s stresom, bodisi zaradi šolskih obveznosti, družinskih situacij ali preprosto zaradi vsakdanjih izzivov.



Stres in tesnoba lahko vplivata na otrokov razvoj in čustveno počutje, zato je pomembno, da imajo omogočen dostop do dejavnosti, ki jim pomagajo pri sprostitvi. Ena izmed teh dejavnosti je umetnost, zlasti risanje in ustvarjalno izražanje.


Kako umetnost pomaga pri sprostitvi otrok?


Umetnost je varno okolje za izražanje čustev. Otroci pogosto ne znajo ali ne morejo verbalno izraziti svojih občutkov. Risanje oz. umetnost pa jim omogoča, da svoja čustva prenesejo na papir, bodisi skozi risbe, barvanje ali kiparjenje. Proces ustvarjanja deluje kot kanal za sprostitev čustvene napetosti, kar jim pomaga razumeti in se spoprijeti s svojimi občutki.


Umetnost krepi tudi samozavest. Ko otrok ustvari nekaj novega, občuti ponos in zadovoljstvo. Ta občutek dosežka jim lahko dvigne samozavest, kar pomaga pri premagovanju vsakodnevnih izzivov. Tudi ko so otroci pod stresom, lahko umetnost postane prostor, kjer se počutijo uspešne.



Umetnost omogoča fokus in meditacijo. Aktivnosti, kot so risanje, slikanje ali barvanje, otrokom omogočajo, da se osredotočijo na nekaj ustvarjalnega. Živijo v trenutku! Ta osredotočenost deluje kot meditacija, saj pomirja um in telo, kar pomaga zmanjšati stresne hormone in spodbuja sprostitev.


Tudi barve vplivajo na razpoloženje. Barve, ki jih otroci uporabljajo pri risanju, lahko vplivajo na njihovo počutje. Tople barve, kot so rumena, oranžna in rdeča, jih lahko poživijo in dvignejo razpoloženje, medtem ko hladne barve, kot so modra, zelena in vijolična, delujejo pomirjujoče in sproščujoče. Iz tega, katere barve otrok lahko celo ugotovite, če je na primer v stiski. Na to vas bodo opozorile temne barve - črna in vsi njeni odtenki.


Ustvarjalne tehnike za sprostitev


Tukaj je nekaj preprostih umetniških tehnik, ki jih lahko otroci uporabljajo za sprostitev in obvladovanje stresa:


Mandale in barvanje vzorcev - Barvanje mandal je zelo pomirjujoča dejavnost. Geometrijski vzorci otrokom pomagajo pri koncentraciji, hkrati pa spodbujajo občutek notranjega miru. Otroci lahko izbirajo barve glede na svoje razpoloženje, kar jim omogoča, da se na nežen način soočijo s svojimi čustvi.



Prosto risanje in čačkanje - Otrokom lahko enostavno date prazen papir in jim dovolite, da ustvarjajo brez kakršnih koli pravil ali omejitev. Prosto risanje ali čačkanje jim omogoča, da se izražajo brez pritiska, kar je zelooo osvobajajoče. Pogosto je prav ta svoboda tisto, kar otrokom pomaga zmanjšati napetost.



Risanje narave - Preživljanje časa na prostem je že samo po sebi sproščujoče, risanje narave pa dodatno povezuje otroke z okoljem. Lahko jih spodbudite, da rišejo drevesa, rože, živali ali pokrajino. Ta dejavnost krepi osredotočenost na lepoto narave in oddaljuje pozornost od stresnih misli.



Ustvarjanje z glino - Uporaba rok pri oblikovanju gline ali plastelina ima prav tako terapevtski učinek kot risanje. Gnetenje materiala sprošča napetost v telesu in otroci lahko s svojo ustvarjalnostjo oblikujejo karkoli želijo, kar krepi občutek svobode in samozavesti.



Poslušanje glasbe med risanjem - Združevanje dveh umetniških oblik, kot sta glasba in risanje, poveča občutek sprostitve. Otroci lahko rišejo ob poslušanju umirjene glasbe, kar jim pomaga lažje vstopiti v ustvarjalno stanje.



Kako ustvariti sproščujoče okolje za umetniško ustvarjanje


Poskrbite, da imajo otroci prostor, kjer se lahko brez prekinitev osredotočijo na umetnost. Umirjena glasba in udoben kotiček bosta spodbudila sprostitev.


Pomembno sem nam zdi poudariti, da otroke spodbujate, da pri risanju ali ustvarjanju ni »prav« ali »narobe«. Pomembno je, da uživajo v procesu ustvarjanja, ne glede na rezultat.


Velika prednost je, če bodo otroci imeli dostop do različnih umetniških medijev, kot so svinčniki, voščenke, barvice, akvareli ali celo reciklirani materiali. Raznolikost bo spodbudila njihovo ustvarjalnost in jim pomagala najti način izražanja, ki jim najbolj ustreza. Ja, za njimi bo potrebno nekaj pospravljanja, ampak vredno je.


Za konec pa nasvet, ki ga starši bolj kot ne najtežje omogočimo - otroci ponavadi v ustvarjanju uživajo še bolj, če lahko ustvarjajo skupaj s starši ali prijatelji. Ustvarjanje v skupnosti krepi občutek povezanosti in varnosti. Če le imate možnost, usedite se poleg otroka in ustvarjajta skupaj. Saj tudi vi potrebujete sprostitev, kajne?



Povabilo v Risanico – umetnost za sprostitev in ustvarjalnost


Če bi želeli, da vaši otroci razvijajo svojo ustvarjalnost v prijetnem in sproščenem okolju, vas vabimo, da se pridružite naši spletni šoli risanja – Risarnica.


Naši programi so zasnovani tako, da spodbujajo otroško domišljijo, medtem ko se učijo različnih tehnik risanja. Ne glede na to, ali so začetniki ali že vešči risanja, bodo v Risanici našli prostor, kjer lahko brez omejitev izražajo svoje talente in občutke.


Vabljeni k prijavi na brezplačno spoznavno uro, kjer vam predstavimo aktualne programe risanja za vašega otroka. Bo to vaš prvi korak v svet umetniške sprostitve?


BREZPLAČNA SPOZNAVNA URA (klikni na povezavo)


LIKOVNI PROGRAMI V RISARNICI (klikni na povezavo)

Foto: Jernej Trošt (Zaključek Risarnice, junij 2022)