TEHNIKE RISANJA

RISANJE NA ČRN PAPIR

Vsi poznamo risanje na bel papir s temnim medijem. To je način, na katerega večina od nas ustvarja risbo. Kaj pa risanje na črn papir? Kakšne so tehnike, prednosti in slabosti ter kako se lotiti risanja na črn papir? Preberi spodaj...


Vir: Klara Šlenc


Vsi poznamo risanje na bel papir s svinčnikom, ogljem, barvicami itd. To je način, na katerega večina od nas ustvarja risbo. Pa še na voljo imamo neskončno število "belih" odtenkov papirja. Toda danes bi vam radi pokazali papir, ki je pogosto spregledan in bo morda spremenil vaš pristop k ustvarjanju risbe. Govorili bomo o risanju na črn papir.

Črn papir ponuja umetniku možnosti, da ustvarja kontraste in neverjetne svetlobne učinke.


Prednosti risanja na črn papir

Prva prednost risanja na črn papir je, da črn papir zagotavlja visok kontrast. Zaradi kontrasta so naše risbe in slike izrazite. Črn papir nam daje bogato črno podlago, in ko nanj nanesemo svetlejše odtenke, so le-ti med seboj kontrastni. Če bi delali na belem papirju, bi morali dodati veliko temne barve, da bi ustvarili enak kontrast.


Druga prednost dela na črnem papirju je zaznavanje svetlejših barv. Ker imamo tako visok vrednostni kontrast, bodo barve, ki jih dodajamo na površino, seveda videti svetlejše. Morda te barve v resnici ne bodo svetlejše, vendar jih bomo dojemali kot svetlejše preprosto zaradi kontrasta. Kadarkoli torej želite, da vaše barve izstopajo, je lahko črni papir dobra rešitev.

Vir: Klara Šlenc


Tretja prednost dela na črnem papirju je, da dobimo lepo bogate sence. Včasih je pri delu s tradicionalnimi materiali, kot sta grafit in oglje, na belem papirju težko doseči, da bi bile vrednosti na območjih senc tako temne, kot morajo biti. Ko pa delamo na temnem papirju, imamo nekaj teh temnih senc že na voljo - zato je zelo enostavno ustvariti naravne temne sence.


Četrta prednost dela na črnem papirju je, da je postopek risanja lahko hitrejši. Pri vsaki risbi ali sliki, ki jo ustvarjamo, si moramo prizadevati, da ustvarimo celoten razpon vseh vrednosti odtenkov. To pomeni, da bomo pri delu na belem papirju morda morali na površino nanesti veliko količino svinčnika (ali s čimerkoli pač rišete). To je seveda lahko zamudno. Na črnem papirju pa lahko ustvarimo prizor, ki je videti popoln, pri tem pa na površino nanesemo manj barvnega materiala.


Slabosti risanja na črni papir

Vsaka risalna površina ima svoje prednosti in slabosti, zato si oglejmo nekaj slabosti risanja na črn papir.


Največja pomanjkljivost risanja na črni papir je, da morate razmišljati v obratni smeri. Vsi smo navajeni risati na bel papir s temnimi risarskimi pripomočki. To pomeni, da smo navajeni uporabljati temne medije na območjih srednjih vrednosti odtenkov in senc. Pri delu na črnem papirju pa moramo dodati svetlejše vrednosti in pustiti pri miru nekatere temnejše vrednosti. Če to počnete prvič, je to lahko zahteven miselni preobrat. Vendar pa z nekaj vaje to postane lažje.


Za razliko od običajnega belega papirja, kjer sence nastanejo z dodajanjem teme, na črnem papirju sence nastanejo z dodajanjem svetlobe. Torej, v ospredju so poudarki in barve izstopajo iz teme.


Risba z belim ogljem na črnem papirju (vir: https://thevirtualinstructor.com)


Še ena pomanjkljivost risanja na črn papir je, da ste omejeni pri medijih, ki jih lahko uporabite. Logično je, da na črnem papirju ne bi delali z grafitom, črnim ogljem ali tradicionalnim peresom in tušem.


Predlagani mediji za risanje na črn papir

Barvice - Barvice se izjemno dobro obnesejo na črnem papirju. Zaradi barvnega kontrasta, o katerem smo govorili prej, barvni svinčniki na črnem papirju zelo lepo izstopajo.


Barvice na črnem papirju (vir: https://www.deviantart.com/)


Mehki pasteli - Mehki pasteli so še en medij za risanje, ki se izjemno dobro obnese na črnem papirju. Podobno kot barvice tudi mehki pasteli ustvarjajo močan kontrast, vendar se nekoliko lažje prekrijejo.

Mehki pasteli na črnem papirju (vir: https://benallaartgallery.com.au/)


Oljni pasteli - Oljni pasteli imajo vezivo na oljni osnovi, ki se nikoli popolnoma ne posuši. So debeli in lepljivi, ne pa krhki in kredasti kot mehki pasteli. Iz istih razlogov kot prej omenjeni mediji pa se odlično obnesejo na črnem papirju.


Oljni pasteli na črnem papirju (vir: https://i.pinimg.com/)


Belo oglje - Kot pove že ime, je belo oglje kredasto in prašnato sredstvo, podobno tradicionalnemu črnemu oglju. Čeprav se imenuje "belo oglje" - to ni pravo oglje, temveč izdelan pigmentni medij, ki se obnaša podobno kot oglje.

Belo oglje na črnem papirju (vir: https://i.pinimg.com/)


Belo črnilo - Pigmentirana črnila se dobro obnesejo tudi na črnem papirju. Uporabite lahko tradicionalne tehnike črnila, kot so šrafiranje, križno šrafiranje in pikanje, vendar namesto da bi te tehnike uporabljali za temnejše vrednosti - jih uporabite za območja poudarjenih in svetlejših vrednosti.


Belo črnilo oz. belo pisalo na črnem papirju (vir: r/Drawing by Rachel Roberts)


Ideje za risanje na črn papir

Pri risanju na črn papir boste morda uspešnejši, če si izberete nekaj tematik, ki so primerne za začetnike.


Najbolje je, da si za začetek izberete dovolj enostaven motiv. Če boste risali predmet, ki ga boste postavili pred seboj, ga obsvetlite z eno intenzivno svetlobo. Vendar pa ga osvetlite samo z ene strani, da bo preostali del temen. To lahko dosežete s kakšno lučjo, ki bo osvetlila predmet. Tako boste dobili močnejša, zlahka prepoznavna območja svetlejše vrednosti s temnimi sencami. Tudi svetlejši ali barviti predmeti, postavljeni na temno ali črno ozadje, bodo odlični motivi. Ali pa:


Nebeški prizori - na črn papir narišite nebesna telesa, kot so zvezde, planeti in galaksije. Eksperimentirajte z markerji (metalic) ali belimi gel pisali, da dodate svetleče podrobnosti.

vir: https://blackworknow.art.blog/2019/12/27/the-surreal-world-of-justin-estcourt/


Portreti živali - tigri, sove, metulji so super motivi za risanje na črn papir.

vir: https://petportraitsandwildlifeart.co.uk/?p=1722


Fantazijske pokrajine - pustite domišljiji prosto pot in ustvarite fantastične pokrajine, polne mitičnih bitij, začaranih gozdov in čarobnih gradov. Uporabite kontrastne barve, da pričarate nezemeljsko vzdušje svoje domišljije.

vir: https://www.behance.net/gallery/32414777/Magical-Forest


Še nekaj dobronamernih nasvetov:

- začnite s skico - to je vedno dobra ideja, da začnete vašo risbo. Torej, preden boste začeli dodajati barve načrtujte kompozicijo z rahlo skico na črnem papirju. To vam bo pomagalo določiti razmerja in lažje se boste izognili napakam.

- eksperimentirajte in raziskujte - ne bojte se preizkusiti nove tehnike in materiale. Dovolite si delati napake in se iz njih učiti, ko boste raziskovali risanje na črni papir.

- čas in potrpežljivost - bodite pripravljeni vložiti potreben trud, da uresničite svojo vizijo.

vir: https://www.thedrawingsource.com/how-to-draw-glass.html


vir: https://www.saatchiart.com/art/


vir: https://www.skillshare.com/en/classes/Colored-Pencils-on-Black-Paper-4-BLACK-CAT-PORTRAIT/1946495878


Vse svoje risbe je dobro zaščititi pred razmazovanjem. To lahko storite tako, da jih posprejate z namenskim utrjevalcem ali pa kot odlično alternativo uporabite navaden lak za lase. S tem boste preprečili, da se vaše čudovite risbe zbrišejo ali razmažejo, medtem, ko jih boste vi in vaši prijatelji občudovali.


Zaključek

Vse potrebne materiale za risanje na črn papir lahko najdete v spletni trgovini Pri levčku. Po trgovini lahko pobrskaš TUKAJ.


Risanje na črni papir je fantastična tehnika risanja in risbe so lahko prav čudovite, celo čarobne. Torej, kaj ko bi narisali nekaj na črn papir? Morda je zdaj čas, da si postavite nov izziv in začnete novo risarsko pustolovščino. Črn papir ima res poseben čar in želimo vam, da ga odkrijete. Preizkusite različne medije, kot so barvice, gel pisala, razni markerji in belo oglje. Vsako orodje ponuja edinstvene teksture in učinke ter vam omogoča, da svojo ustvarjalnost izrazite na različne načine. Možnosti so neskončne. Pa srečno!