TEHNIKE RISANJA

RISANJE S FLOMASTRI

Flomastri so odlično orodje za risanje. Različne konice in barve, ki so na voljo, nadobudnim risarjem omogočajo ustvarjanje risb z bogatimi sencami in ostrimi črtami. Risbe s flomastri so lahko črno-bele, barvne ali kombinacija obeh.


Flomastri in barvice niso le nostalgičen spomin na otroštvo. So lahko super orodje za risanje, enakovredna drugim risarskim pripomočkom.


Flomastri so obvezna oprema vsakega šolarja. Z njimi popestrijo tako svoje risbe kot zvezke. Vsi pa se zagotovo še spomnimo najbolj priljubljene igre s flomastri - 'formulce'!!



Ste začetnik(-ica) pri uporabi flomastrov? Tukaj je 5 tehnik uporabe flomastrov, ki jih morate poznati:


1. ENAKOMERNO BARVANJE:

Flomastri vsebujejo tekoče barvilo, to pa lahko tako navlaži papir, da lahko poškoduje njegovo strukturo, in takrat se lahko pojavijo značilne lise. Zato je bolje delati z enakomernimi potezami, pri čemer postavite lahke cikcak črte ali vzporedne črte blizu skupaj. Tudi križno šrafiranje je lahko uspešno, čeprav je treba iste točke prečrtati vsaj dvakrat. V idealnem primeru se je temu treba izogniti, da bi zaščitili papir. Če uporabljate vzporedne črte in sledite obliki območja, ki ga barvate, bi vam moralo uspeti ustvariti enakomerno in zanimivo sliko.


2. PREHODI MED BARVAMI:

Flomastri niso najboljši za ustvarjanje enakomernih prehodov med barvami. Dobro se lahko obnese, če vam z rahlimi potezami uspe zblediti eno barvo in z rahlimi potezami preiti v drugo barvo. Privlačen prehod med barvnimi območji lahko ustvarite tudi z veliko drobnimi pikami.


3. OHRANITE PREPROSTOST:

Čeprav vam s flomastri lahko uspe pričarati prehode med barvami, so ti običajno primernejši za barvanje večjih, v oči padajočih površin. Zato je nasvet, da ostanejo stvari preproste, zelo dober. Pustite, da govorijo barve!


4. BARVANJE MANDAL:

Za barvanje mandal lahko uporabite različne medije. Za začetek pa je prav fino, če boste uporabili flomastre. Vse pa je odvisno od tega, kateri likovni medij vam najbolj ustreza ustreza.



5. MEDITATIVNO BARVANJE:

Meditativna umetnost je super prostočasna dejavnost. Pri tem barvate različne vzorce, črte in druge oblike. Še najbolj pa se boste zabavali, če boste te naključne vzorce ustvarili sami.



Preden pa se lotite ustvarjanja s flomastri, je ključnega pomena izbrati prava pisala. Za začetek lahko pobrskate po Hobby in Art trgovini Pri levčku, ker imajo odlično ponudbo kvalitetnih flomastrov. Vstop v trgovino Pri levčku


Tehnike, ki jih lahko preizkusite


Plastenje barv - S flomastri lahko odlično plastite barve, da ustvarite globino in nove odtenke. Začnite s svetlejšimi odtenki in postopoma dodajajte temnejše barve, da se izognete pronicanju barve skozi papir.


Šrafiranje in križno šrafiranje - S tankimi peresi vadite šrafiranje (vzporedne črte) in križno šrafiranje (križajoče se črte), da v risbah ustvarite teksturo in senčenje.


Pikanje oz. stipliranje - Ustvarite teksturo in senčenje tako, da s pisalom na papirju naredite pike. Ta tehnika je odlična za dodajanje drobnih podrobnosti in prehodov.


Mešanje barv - Nekatere flomastre lahko zmešate z vodo ali mešalnim markerjem in ustvarite učinek akvarela. Malo eksperimentiranja in svojim umetniškim delom boste dodali mehek barvni preliv.


Projekti za začetek


Za začetek je najbolje začeti z nečim enostavnim. Na primer NARAVA je super motiv. Z enostavnimi potezami se da lepo ujeti organske oblike pokrajin, rastlin in cvetja. Različna teža črt čudovito posnema naravne oblike. Nekaj vaje in si na konju.



Tudi ARHITEKTURA je odlična za risanje s flomastri. S tanko konico so kot nalašč za natančne linije, ki so potrebne pri arhitekturnih skicah. S širšimi (markerji) dodajte barvni odtenek in poudarite podrobnosti.



Poigrate se lahko tudi z risanjem različnih KARAKTERJEV. Enostavne oblike, čiste linije in nekaj prikupnih značilnosti in že ste na pravi poti, da postanete priljubljeni ilustratorji ali karikaturisti.



Še najbolj enostavna pa so razna TIHOŽITJA. Postaviš pred seboj nekaj elementov in risanje se lahko začne.


Pri risanju s flomastri je dobro uporabljati gladek, visokokakovosten papir, da se konice pisal ne bodo scefrale.


Čeprav smo mnogi flomastre pustili v preteklosti, postaja vse bolj jasno, da ti barvni mediji niso namenjeni samo otrokom. V zadnjih petih letih je prišlo do nepričakovane nasičenosti s slikanicami za odrasle, ki so od nas zahtevale, da obrišemo prah s flomastrov in barvic. Čeprav je trend v zadnjih nekaj letih že malo popustil, je to vseeno povzročilo, da odrasli spet posegajo po svinčnikih in flomastrih. Kar je super, kajne?


S flomastri lahko z nekaj vaje in ustvarjalnosti ustvarite prav osupljive umetnine. So fantastično sredstvo za umetnike, ki radi združujejo hitrost z natančnostjo. Zato kar hitro flomastre v roke in se prepustite ustvarjalnosti.


Tukaj je še nekaj risb za navdih.