TEHNIKE RISANJA

Risanje s svinčnikom - 1. del

Umetnost risanja s svinčnikom je ena najosnovnejših in obenem najbolj čarobnih oblik umetniškega izražanja. Za začetek vam podrobno predstavljam pripomočke za risanje s svinčnikom.


Vsaj zame. Ko se lotevam risanja risb, skic, idejnih konceptov ali česarkoli, kar imam v glavi in to želim vizualno spraviti na papir, najlažje in najraje posežem po svinčniku in listu papirja ter začnem risati.



Risanje s svinčnikom se morda zdi preprosto, vendar je to oblika umetniškega ustvarjanja, s katero je mogoče ustvariti tako enostavne in hitre idejne skice kot tudi neverjetno podrobne in realistične podobe, portrete in kompozicije.


Če ste začetnik v risanju, niti ni toliko pomembno, kakšen svinčnik uporabljate, bolj pomembno je, da usvojite nekaj osnovnih tehnik risanja s svinčnikom (več o tem v 2. delu). Oboroženi s temi tehnikami boste lahko svojim risbam dodali tisto nekaj več (teksturo, podrobnosti, svetlobo in senčenje), kar vas bo takoj ločilo od popolnega začetnika.

V nadaljevanju najdete izčrpen vodnik po osnovah risanja s svinčnikom, vključno z materiali, vrstami svinčnikov, tehnikami in vajami za začetnike ter seznamom idej za vaše naslednje umetniško delo s svinčnikom. Začnemo z opremo...


Oprema za risanje s svinčnikom


Če šele začenjate risati s svinčnikom, imate srečo - vsi materiali, ki jih potrebujete, so lahko dostopni in cenovno ugodni.

Tukaj je seznam potrebnega materiala:


  • Svinčniki: Obstaja široka paleta svinčnikov, vsak s svojim namenom. Osredotočili se bomo na grafitne svinčnike in oglje v svinčniku. Obstajajo še mnoge druge vrste svinčnikov, ki pa jih bomo predstavili drugič.


  • Radirka: Radirka je nepogrešljiv pripomoček pri risanju. Obstajajo mehke radirke za večje popravke ter trde radirke za natančno brisanje drobnih delov risbe. Radirke so tudi zelo različnih oblik, vsaka pa služi svojemu namenu.


  • Papirnati zabrisovalnik/ prst/ radirka: Uporablja se za enostavno zabrisovanje svinčnikovih črt in ustvarjanje mehkejših prehodov med toni.


  • Papir: Izberite kvaliteten risalni papir z gladko površino. Pomembno je, da papir omogoča enostavno nanos svinčnika in omogoča kvalitetno brisanje.


  • Ostrilniki: Obstaja več načinov, kako ostriti svinčnik. Najbolj pogosto je s šiljenjem s šilčkom, obstaja pa tudi z skalpelom ali olfa nožem.



SVINČNIKI


Grafitni svinčniki

Svinčnikova sredica vsebuje dve glavni komponenti - grafit in glino. Večina svinčnikov ima še veziva, kot so polimeri ali vosek, vendar sta grafit in glina glavni komponenti. Intenziteta sledi, ki jih svinčnik pusti na papirju, je odvisna od razmerja med grafitom in glino. Večji delež grafita vsebuje svinčnikova mina, bolj mehka je in daje temnejše tone. Če pa je v njej večji delež gline, je trša in daje svetlejše tone.


Obstaja v različnih trdotah in omogoča izjemno natančnost in niansiranje. Svinčniki za risanje ali grafitni svinčniki se razvrščajo po grafitni lestvici (ali lestvici HB).


Različne trdote svinčnikov:


  • Trdi svinčniki (H svinčniki): H je oznaka za trdoto (ang. hardness). Večja kot je številka, ki spremlja H, trši je svinčnik in svetlejša je črta (2H, 4H, 6H...). Trdi svinčniki imajo manjši odstotek grafita in dajejo svetlejše sledi. Primeren je za fine linije in detajle.
  • Mehki svinčniki (B svinčniki): Na lestvici HB pomeni B črno barvo (ang. blackness). Višja kot je številka, mehkejši je svinčnik - temnejša (ali bolj črna) je sled (2B, 4B, 6B...). Mehki svinčniki vsebujejo več mehkega grafita, kar omogoča temnejše in bolj pigmentirane črte. Primeren je za globlje tone in senčenje.
  • Svinčniki s srednjo trdoto (HB svinčnik): Svinčnik z oznako HB je na sredini lestvice. Ti svinčniki so nekakšno ravnotežje med trdimi in mehkimi svinčniki ter so primerni za osnovne linije in risanje srednjih tonov.



Grafitne svinčnike najdemo v teh treh najpogostejših oblikah (prikaz zgoraj):

  1. Oblečeni v les - najpogostejša oblika
  2. Oblika svinčnika, vendar "brez lesa"
  3. Oblika grafitne palice
  4. Mine v tehničnih svinčnikih različne debelosti in trdote



Ogljeni svinčniki


Oglje in ogljeni svinčniki so narejeni iz vrbe ali vinske trte (običajno grozdne vinske trte) in ta naravna palica je najčistejša oblika. Večina stisnjenih ogljev uporablja naravna veziva, zato so tudi na splošno varni. Nekateri ogljeni izdelki pa so pravzaprav izdelani z odpadnim ogljikom iz gorenja olja. Če želite biti popolnoma prepričani, izberite blagovno znamko, ki je označena kot "nestrupena". Prav tako lahko iščete nalepke, ki imajo certifikat, kot je pečat "AP" Art in Creative Materials Institute, Inc.


Ogljeni svinčniki omogočajo intenzivnejše temne črte. Uporabljajo se za bolj dramatičen učinek in za risanje hitrih skic (croquis).


Razlika med grafitnimi in ogljenimi svinčniki:

Glavna razlika med grafitom in ogljem je v tem, da ogljeni svinčniki dajejo bolj intenzivne črne črte in so odlični za ustvarjanje temnih in dramatičnih tonov. So pa tudi veliko mehkejši od grafitnih, zato je treba biti previden pri nanosu na papir, saj se radi zlomijo.


Kaj so ogljeni svinčniki:

Ogljeni svinčniki so čudovito orodje za umetnike, ki želijo dodati globino, dramatičnost in teksturo svojim risbam. Ti svinčniki so znani po svoji intenzivni črnini in sposobnosti ustvarjanja izrazitih kontrastov.


Ogljeni svinčniki vsebujejo ogljeni prah, pomešan s vezivom iz gume. Ta mešanica je nato stisnjena v palice ali oblečena v les. Podobno kot pri grafitu, količina uporabljenega veziva uravnava stopnjo trdote svinčnika. Več uporabljenega veziva, trša je stopnja svinčnika.


Trdota ogljenih svinčnikov običajno sega od HB do 6B (od najtršega do najmehkejšega). Nekatere blagovne znamke gredo še korak naprej in izdelujejo svinčnike 2H, vendar jih osebno ne uporabljam (ugotavljam, da pogosto praskajo moj risalni papir namesto da bi puščali gladko sled).


Morda boste naleteli na ogljene svinčnike drugih blagovnih znamk, ki so preprosto razvrščeni kot 'mehki, srednji in trdi' ali 'svetli, srednji in temni'. Te oznake okvirno pomenijo:


  • Svinčnik, označen kot 'mehki', je primerljiv s 6B.
  • Svinčnik, označen kot 'srednji', je primerljiv s 2B ali 4B.
  • Svinčnik, označen kot 'trdi', je primerljiv s HB.



Prednosti ogljenih svinčnikov:

  • Globina in kontrasti: Ogljeni svinčniki omogočajo enostavno ustvarjanje globine in kontrastov v risbah. Lahko dosežete izrazite svetlo-temne prehode, ki pritegnejo pozornost gledalca.
  • Tekstura: Z ogljenimi svinčniki lahko dosežete edinstveno teksturo, zlasti pri risanju naravnih motivov, kot so drevesa, kamni ali tkanine.
  • Dramatičnost: Zaradi svoje intenzivne črnine lahko z ogljenimi svinčniki ustvarite močne, dramatične podobe, ki izstopajo.


Uporaba ogljenih svinčnikov:

  • Osnovne črte: Ogljeni svinčniki so odlični za risanje osnovnih črt in kontur. Zaradi temnejših linij lahko subtilno določite obliko objekta.
  • Senčenje: Za senčenje lahko uporabite mehke ogljene svinčnike. S pritiskom in razmazovanjem svinčnika lahko hitro dosežete različne tone senčenja.
  • Brisanje in poudarjanje: Ogljeni svinčniki omogočajo tudi učinkovito brisanje. S prstom, gobo ali radirko lahko delno odstranite ogljeno risbo in ustvarite svetlejše predele.
  • Kombinacija z drugimi mediji: Ogljeni svinčniki se lahko kombinirajo z drugimi mediji, kot so grafitni svinčniki, akvarel, barvice ali črnilo. To omogoča ustvarjanje različnih učinkov v risbi in risbo še bolj dodela z detajli.


Nasveti za uporabo ogljenih svinčnikov:

  • Previdnost pri nanosu: Ogljeni svinčniki lahko puščajo sledi in madeže, zato bodite previdni, ko se dotikate risbe ali pa uporabite papir ali kos kartona, da zaščitite roko.
  • Prilagodite pritisk: S pritiskom na svinčnik lahko nadzirate intenzivnost črt in tonov. Za lahke linije in tone uporabite manjši pritisk, za temnejše in bolj intenzivne črte pa uporabite močnejši pritisk.
  • Eksperimentirajte s teksturo: Ogljeni svinčniki omogočajo ustvarjanje zanimive teksture. Preizkusite različne tehnike, kot so križno senčenje, prstno razmazovanje ali uporaba robčka.


Z njihovo pomočjo lahko ustvarite izjemne umetniške stvaritve, ki pritegnejo pozornost in izražajo vašo kreativnost.


RISALNI PAPIR ali SKICIRKE


Na začetku vaše risarske poti lahko vsekakor uporabite navaden tiskarski papir. Vendar pa boste na neki točki morda želeli kupiti papir ali skicirko, ki je bolj primerna za risanje s svinčnikom. Debelejši papir oziroma papir težje gramature bolje prenese stalno brisanje in stalen pritisk svinčnika. Tanjši papir, kot je tiskarski, je bolj dovzeten za trganje pri radiranju ali močnejšemu pritisku svinčnika.


Kar zadeva teksturo, je za risanje z grafitnim svinčnikom idealna gladka do srednja tekstura. Bolj teksturiran papir (hrapav papir) ne omogoča gladkih potez s svinčnikom in je potem tudi črta neenakomerna.


Zato je izbor pravega papirja ključen korak pri risanju s svinčnikom, saj vpliva na kakovost in končni videz vaših risb. V nadaljevanju vam razkrijem, kakšen papir je najbolj primeren za risanje s svinčnikom, kakšno trdoto izbrati in katere blagovne znamke so znane po kvalitetnih risalnih papirjih.


Kaj iskati v papirju za risanje s svinčniki:
  • Gladka površina: Izberite papir z gladko površino, ki omogoča enostaven nanos svinčnikov in dober nadzor nad linijami in senčenjem.
  • Debelina papirja: Izberite papir z zadostno debelino, da se izognete trganju pri risanju s tršim svinčnikom ali pri radiranju. Sam rad uporabljam gramaturo od 100 do 150 g/m2 pri raznih skicah in idejnih risbah. Tako lahko potem to skico lažje prerišem pod svetlobno lučko na debelejši papir, kjer potem ustvarim končno risbo. Za končno risbo pa rad uporabljam debelejši papir gramature med 200 in 300 g/m2. Ta mi omogoča, da lahko rišem močnejše linije s svinčnikom, več radiram, dodajam tone in pa druge medije (vodene barve oz. akvarele, tuš, oglje...).
  • Trpežnost: Kvaliteten risalni papir mora biti trpežen in se ne sme hitro trgati ali vihati ob najmanjšem stiku z njim. Mene osebno najbolj moti, če papir postane valovit takoj, ko nanj naslonim roko (sploh, kadar imam bolj tople dlani).
  • Odpornost na razmazovanje: Tudi od papirja je odvisno, kako se svinčnik razmaže po njem, torej sposobnost papirja absorbiranja svinčnika. Zato priporočam, da preden kupite papir, da ga v trgovini testirate. Prodajalka naj vam da vzorec tega papirja, vzemite bolj mehak svinčnik in narišite nekaj črt ter jih nato s prstom razmažite. Tako boste preverili ali se grafit lepo razmaže ali ne.


Blagovne znamke kakovostnih risalnih papirjev:
  • Strathmore: ponujajo raznoliko izbiro risalnih papirjev, vključno z glajenim in teksturiranim papirjem, ki je odličen za risanje s svinčnikom.
  • Canson: znana blagovna znamka, ki ponuja različne vrste risalnih papirjev, primernih za različne tehnične stile in tehnike risanja.
  • Fabriano: priznana italijanska blagovna znamka, ki slovi po kakovostnih umetniških papirjih, primernih za različne tehnike risanja.
  • Moleskine: ponuja kompaktne risalne bloke (skicirke) z gladkim papirjem, primernim za risanje s svinčnikom, tudi na poti.
  • Winsor & Newton: blagovna znamka, ki je znana po umetniških pripomočkih in ponuja tudi kakovostne risalne papirje za različne tehnike risanja.
  • Clairefontaine: že več kot 150 let v Franciji izdelujejo skicirke in imajo široko paleto kvalitetnih papirjev za skiciranje in risanje.
  • Folia: Papir Folia, ki ga proizvaja Max Bringmann v Nemčiji ponuja začetnikom in profesionalnim umetnikom drzne, raznolike in navdihujoče barvne palete in dizajne v različnih vrstah, velikostih in formatih papirja.


Nasveti pri izbiri papirja in svinčnikov:
  • Preizkusite različne papirje: papirji med sabo razlikujejo, poskusite različne blagovne znamke in vrste papirjev, da ugotovite, kateri vam najbolj ustreza.
  • Prilagodite svinčnik trdoti papirja: Upoštevajte, da je bolje uporabiti mehkejše svinčnike na tršem papirju in obratno, da dosežete najboljše rezultate.
  • Investirajte v kakovost: Kvaliteten papir lahko izboljša končni videz vaših risb. Investiranje v dober papir se obrestuje v izboljšanih rezultatih.
  • Poskusite različne trdote svinčnikov: Poleg papirja eksperimentirajte tudi z različnimi trdotami svinčnikov, da razvijete občutek za nianse in tone.


Izbira pravega papirja in svinčnika je ključna za vašo umetniško prakso. S pravim papirjem lahko dosežete boljše rezultate in izrazitejše risbe, zato se potrudite, da najdete kombinacijo, ki vam najbolj ustreza.


RADIRKE


Izbira prave radirke je za risanje enako pomembna kot izbira svinčnika in papirja. Radirke so nepogrešljiv pripomoček za popravljanje napak in ustvarjanje svetlejših delov risbe. Razkrijem vam različne vrste radirk ter delim nasvete in priporočila za izbiro prave radirke za risanje s svinčnikom.



Večina umetnikov uporablja gumijaste, gnetljive ali vinilne radirke. Gumijaste radirke so najmehkejše, medtem ko so vinilne radirke najtrše. Izbira radirke je lahko odvisna od vaših osebnih preferenc ali pa se razlikuje glede na projekt.


Vrste radirk


  1. Mehka guma: idealne so za popravljanje in brisanje večjih površin. So nežne do papirja in omogočajo natančno brisanje brez poškodb.
  2. Trda guma: te so bolj primerne za natančno brisanje drobnih detajlov in linij. So manj občutljive na obrabo.
  3. Plastične oz. vinilne radirke: brišejo bolj učinkovito kot gumijaste radirke, saj se grafit hitro absorbira v plastiko in se odlepi od papirja.
  4. Gnetilna radirka: posebna vrsta radirke, ki se lahko oblikuje in modelira v različne oblike. Uporablja se za ustvarjanje svetlih delov na risbi in za brisanje rahlih skicirnih pomožnih črt na risbi.
  5. Električna oz. baterijska radirka: hitre in učinkovite pri brisanju. So odlična izbira za umetnike, ki želijo doseči natančne rezultate.


MEHKA GUMA

Gumijaste radirke ali umetniške gumijaste radirke, kot jih imenujemo, segajo v leto 1903. Sprva so bile narejene iz koruznega olja, vulkaniziranega z mešanjem s češnjevo rdečo tekočino žveplovega diklorida. Danes so izdelane iz naravnega ali sintetičnega kavčuka ali vinila.


Gumijaste radirke so mehke, vendar dovolj trdne, da ohranijo svojo obliko. Enostavno je pritisniti noht v radirko in izdolbsti koščke (še posebej takrat, ko bi morali poslušati učitelja). Njihova tekstura je podobna trdemu siru.


Lahko se drobijo in so odlične za brisanje večjih površin brez poškodb papirja. Producirajo veliko količino drobtin, na katere se oprijema izbrisani grafit. Te drobtine je treba odstraniti s čopičem in ne puščati na papirju, da se ne ustvarijo novi madeži. Slabost gumijastih radirk je, da niso zelo natančne. Ker se tako hitro drobijo, je težko obdržati tanki rob za brisanje ozkih črt. Večina gumijastih radirk je rjave ali bež barve, nekaj pa jih je modrih.


TRDA GUMA

Slaba stran trših gumijastih radirk je ta, da se grafit prime na gumo in postane radirka zamazana in zaradi tega se pri nadaljnjem radiranju pogosto ta grafit prime na papir in s tem zamaže papir. Lahko pa se z njo briše tako svinčnik kot tuš.


PLASTIČNE RADIRKE

Plastične ali vinilne radirke brišejo bolj učinkovito kot gumijaste radirke, saj se grafit hitro absorbira v plastiko in se odlepi od papirja. Ker so vinilne radirke mehkejše, so prijaznejše do papirja in ga manj uničujejo. Tudi ne umažejo se in zaradi tega ne puščajo madežev na papirju. Običajno so bele barve in so na voljo v različnih oblikah in velikostih.


GNETILNA RADIRKA

Gnetilne radirke, kot že ime pove, so gnetljive. To pa zato, ker so izdelane iz prilagodljivega kavčuka. Lahko jih oblikujete v katerokoli obliko, ki jo potrebujete. Na primer zelo oster koničast konec za natančno radiranje ali klobasaste oblike za brisanje z večjih površin.


Prednost gnetilnih radirk je, da ne morejo poškodovati papirja, saj ga dvigajo in ne drgnejo grafitnih sledi.


Gnetilne radirke ne oddajajo drobtin, ki vsebujejo grafit, namesto tega grafit absorbirajo. Pri brisanju redno preoblikujte radirko, da boste vedno imeli čisto.


Prej ali slej bo gnetilna radirka postala tako nasičena z grafitem, da bo njena sposobnost za absorpcijo omejena in bo čas za zamenjavo. Ostajajo različnih trdot. Koh-i-noor je trda, medtem ko je Faber Castell bolj mehka.


ELEKTRIČNA RADIRKA

Električne oz. baterijske radirke morda niso zelo poznane med začetniki, vendar pa so učinkovite in enostavne za uporabo. Omogočajo natančen in hiter izbris. Radirka dovoljuje natančen izbris grafitnih svinčnikov brez packanja.


Priporočila za blagovne znamke radirk:

  • Faber-Castell: Ta blagovna znamka ponuja kakovostne mehke in trde radirke, ki so priljubljene med umetniki.
  • Tombow: radirke znane po svoji zmogljivosti in natančnosti pri brisanju.
  • Prismacolor: Prismacolor ponuja raznoliko izbiro radirk za različne tehnike risanja.
  • Derwent: priznana blagovna znamka, ki ponuja širok izbor radirk za različne umetniške potrebe.


Izbira prave radirke je ključnega pomena za ustvarjanje čistih, natančnih in kakovostnih risb. Poskrbite, da imate na voljo različne vrste radirk, da lahko izbirate glede na specifične potrebe posamezne risbe.


OSTRILNIKI


Da bodo vaši najljubši svinčniki v odlični kondiciji, je pametno investirati tudi v dober šilček oziroma kakšen drug ostrilnik. Ne glede na to, ali boste izbrali ročni ali električni šilček, se prepričajte, da gre za kakovostno napravo - šilček slabe kakovosti lahko poškoduje vaše svinčnike ali pa porabi več materiala, kot je potrebno.


Ostrilnik je nepogrešljiv pripomoček pri risanju s svinčnikom, saj omogoča ohranjanje ostre konice svinčnika za natančno risanje in senčenje. Za vas sem raziskal različne tipe ostrilnikov ter ponujam nasvete in priporočila za izbiro pravega ostrilnika za vaš svinčnik.


Vrste ostrilnikov


  1. Navaden ostrilnik oz. šilček: najbolj osnovna oblika ostrilnika, ki omogoča ostrenje svinčnikovih konic. Primeren je za večino svinčnikov, vendar se lahko pri nekaterih trših svinčnikih konica zlomi.
  2. Ostrilnik z rezilom: omogočajo bolj natančno ostrenje in oblikovanje konice. Bolj primerni so za umetnike, ki želijo popolno ostro konico.
  3. Električni šilček: hitri in učinkoviti pri ostrenju svinčnikov. Primerni so za umetnike, ki veliko rišejo in želijo hitro pripraviti svinčnik za nadaljnjo uporabo.


Nasveti za izbiro in uporabo ostrilnika:


  • Varnost: Pri uporabi ostrilnika bodite previdni, da se ne porežete. Ostrilnike z rezilom uporabljajte z natančnostjo.
  • Ohranitev konice: Za risanje s svinčniki je pomembno ohranjati ostro konico, saj omogoča bolj natančne linije in senčenje.
  • Ostrilnik za različne trdote svinčnika: Pri trših svinčnikih uporabite ostrilnik z rezilom, da preprečite zlom konice.
  • Čiščenje ostrilnika: Redno čistite ostrilnik, da se izognete nabiranju ostankov svinčnikovih črt in umazanije.


Priporočila pri izbiri blagovne znamke ostrilnikov:

  • Faber-Castell: priznana blagovna znamka ponuja različne tipe ostrilnikov, vključno z navadnimi in ostrilniki z rezilom.
  • Derwent: kakovostni šilčki/ostrilniki, primerni za različne tipe svinčnikov.
  • Staedtler: znana blagovna znamka, ki ponuja zanesljive ostrilnike za različne potrebe.
  • KUM: Ostrilniki te blagovne znamke so znani po svoji natančnosti in trpežnosti.


Izbira pravega šilčka/ostrilnika je pomembna za ohranjanje učinkovitega risanja s svinčniki. Poskrbite, da imate na voljo pravilno vrsto ostrilnika za različne tipe svinčnikov, ki jih uporabljate, ter da ga redno vzdržujete za optimalne rezultate.



Kje v Sloveniji nabaviti dober risarski material?

V Sloveniji je veliko papirnic in knjigarn, kjer lahko nabavljate najbolj osnovno opremo za risanje. Imate trgovine kot so Mladinska knjiga, DZS, Müller, Office&More, Hartis in še mnoge druge.


Če pa želite nekoliko bolj kvaliteten, profesionalen in umetnikom namenjen material pa priporočam umetniške trgovine kot so Pri levčku, Art butik Bead.si, Art Ljubljana, Artmie.


V Risarnici najraje sodelujemo s trgovino Pri levčku podjetja Lacara d.o.o. Tam nam vedno ustrežejo s še tako specifičnimi potrebami glede opreme in materiala, ne glede na to ali potrebujemo te materiale zasebno ali za našo e-šolo risanja. Nakupujemo predvsem preko njihove spletne trgovine.


Da vam olajšamo iskanje osnovnega materiala za risanje smo v sodelovanju s trgovino Pri levčku pripravili nabor opreme, ki vam je lahko več kot odlična odskočna deska na poti risanja: