TEHNIKE RISANJA

RISANJE Z OGLJEM

Oglje je s svojo bogato zgodovino, ki sega vse do prvih jamskih poslikav, brezčasen medij za umetnike, ki želijo izraziti svojo ustvarjalnost. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti je vsestransko orodje za različne umetniške izraze.


V tem prispevku bomo raziskali fascinanten svet risanja z ogljem, od njegovega izvora do osnovnih navodil, posebnosti o tehnikah risanja in vpogleda v strukturo oglja.


Bistvo oglja

Oglje je medij, narejen iz zgorelega organskega materiala, običajno lesa. Je eno najstarejših risalnih sredstev, saj je staro že skoraj 30.000 let. Oglje, ki ga uporabljajo umetniki, je suh umetniški medij, narejen iz zmletih organskih materialov. Te materiale drži skupaj voščeno vezivo, včasih pa jih je mogoče izdelati tudi z odstranitvijo kisika v materialu. Rezultat je snov, bogata z ogljikom, ki se razlikuje po trdoti in strukturi, kar umetnikom omogoča, da pri risanju dosežejo različne učinke. Na voljo je v različnih oblikah, vključno z ogljem iz trte, stisnjenim ogljem in ogljenimi svinčniki.

Avtorica risbe: Klara Šlenc


Osnovna navodila za začetnike

Če vas vleče v risanje z ogljem, je lahko to prav zanimivo umetniško potovanje. Preden pa začnete, je dobro, da si izberete primerne materiale, zato smo spodaj pripravili kratek povzetek materialov, med katerimi lahko izbirate. Primerne materiale boste našli tudi v spletni trgovini Pri levčku.


POBRSKAJ PO TRGOVINI PRI LEVČKU

Oglje iz trte - odličen za začetne skice, saj je mehko in zlahka izbrisljivo, kot nalašč za začetne skice.

Stisnjeno oglje - je gosto in bogato, idealno za ustvarjanje krepkih črt in temnih odtenkov.

Ogljeni svinčniki - v njih je združena natančnost svinčnika z izraznimi lastnostmi oglja.

Pri izbiri papirja svetujemo, da izberete teksturiran, težek papir, ki poveča oprijemljivost oglja.

Ko boste eksperimentirali s tehnikami pa se držite klasičnega šrafiranja in križnega šrafiranja. Globino in teksturo ustvarite z vzporednimi črtami (šrafiranje) ali križnimi črtami (križno šrafiranje). Za doseganje gladkih prehodov in prehodov uporabite prste, palice za zabrisovanje ali čopiče. Oglje je precej enostavno brisati, kar omogoča poudarjanje in izpopolnjevanje podrobnosti.


Struktura oglja

Oglje je sestavljeno predvsem iz ogljika, ki prispeva k njegovim globokim in bogatim črnim odtenkom. Različna vsebnost ogljika v različnih vrstah oglja vpliva na njihovo trdoto in strukturo.

Nekatera stisnjena oglja lahko vsebujejo veziva, kot sta glina ali guma, kar vpliva na njihove lastnosti. Na te dodatke bodite pozorni pri izbiri oglja za posebne učinke.

Z uporabo oglja nastane globoko črna sled, ki je odlična za drzne in ekspresivne risbe. S prstom lahko oglje zlahka razmažete in zmešate, zato je odličen medij za ustvarjanje občutka globine. Z ogljem delajo številni odlični umetniki, saj je tako vsestransko uporaben material.


Umetniki in oglje

Tudi nekateri znani in manj znani umetniki so se radi posluževali tehnike risanja z ogljem. Med drugim lahko občudujemo dela Vincenta van Gogha in Georgie O'Keefe, ki sta sicer bolj znana po svojih barvnih slikarijah.


Vincent van Gogh, Landscape (slov. Pokrajina) (1883)


Georgia O'Keefe, Eagle Claw and Bean Necklase (slov. Ogrlica z orlovim krempljem in zrni)


Pablo Picasso, Kitara


Spodaj lahko občudujete dela petih najbolj znanih umetnikov, ki so sicer v Sloveniji med manj odmevnimi, vendar pa so vsi našteti pravi mojstri v svoji kategoriji in globoko cenjeni v umetniškem svetu. Poznaš katerega?


Dennis Creffield

Naslov dela: Centralni stolp (engl. The Central Tower)


Dennis Creffield (1931-2018) je bil britanski umetnik, ki je veliko svojih del hranil v galerijah, kot so Tate Gallery, Arts Council of England in številne druge. Leta 1985 je angleški svet za umetnost Creffieldu naročil, naj nariše vse katedrale v Angliji, kar je, kot si lahko predstavljate, zahtevalo precej dela. Vse te risbe so globoke, drzne in ekspresivne ter prikazujejo ikonične vertikalne strukture angleške arhitekture. Če si želite ogledati Creffieldovo zbirko "Angleške katedrale", si lahko dela ogledate v galerijah Tate in Hayward v Londonu.


Käthe Kollwitz

Naslov dela: Delavec na domu (engl. Home Worker)


Käthe Kollwitz (1867-1945) je bila nemška umetnica, ki je v svojem življenju doživela veliko trpljenja. Kollwitzova je svoje izkušnje upodabljala z ekspresivno umetnostjo, ki je vključevala uporabo oglja. Med prvo svetovno vojno je živela v Berlinu in takratni dogodki so jo spodbudili, da je svoj boj z lakoto in revščino prikazala v umetnosti. Kollwitzova je bila predvsem grafična umetnica, ki je svoje delo omejila na črno-bele podobe. Svet, ki ga je upodabljala v svojih delih, je zavit v sence in se le redko dotakne barv. Zato ni čudno, da je bilo oglje pogosto uporabljen medij pri njenem delu. Oglje je večinoma uporabljala v portretnih delih.


Leon Kossoff

Naslov dela: Križišče Dalston (engl. Dalston Junction)


Leon Kossoff (1926-2019) je bil britanski figuralni slikar. Znan je predvsem po portretih in mestnih pokrajinah Londona. Njegove risbe z ogljem so temne, z globokimi sencami in debelimi črtami, ki ponazarjajo zadimljeno vzdušje Londona v letu 1952. Tudi njegovi portreti so temni, z izrazitimi madeži in debelimi črnimi obrisi. Kossoff uporablja križno šrafiranje za oblikovanje tonov, kar je precej opazno na večini njegovih del.


Frank Auerbach

Naslov dela: Head of E.O.W (E.O.W. = End of Watch - slov. konec straže. Izraz se uporablja v vojski, varnostnih službah in organih kazenskega pregona kot okrajšava na dnevniških listih; uporablja se tudi za datum smrti policista, ki je bil ubit pri opravljanju dolžnosti.)


Frank Auerbach (rojen leta 1931) je v Nemčiji rojeni slikar, ki je od leta 1947 britanski državljan. Auerbach je znan kot figurativni slikar, ki se v svojem delu posveča predvsem portretom in mestnim pokrajinam. Večina Auerbachovih slikarskih del je drznih in presenetljivih, z nevtralno uporabo barv in tonov. Njegove risbe in slike z ogljem pa prikazujejo nekaj veliko bolj lahkotnega. V teh delih Auerbach uporablja akvarel in oglje ter tako ustvarja šibke, nežne ilustracije.


Henry Moore

Naslov dela: Speča mati in otrok (engl. Sleeping Mother and Child)


Henry Moore (1898-1986) je bil angleški kipar in risar, ki se je rodil v Hertfordshiru v Angliji. Velik del Moorovih del je bil osredotočen na človeško figuro, predvsem na ponavljajoče se podobe matere in otroka. Kot uradni vojni umetnik je večina Moorovih risb z ogljem prikazovala ljudi v bombnih zakloniščih med londonskim Blitzom.


Zaključek

Oglje je vsestransko umetniško orodje, ki se lahko uporablja za najrazličnejše umetniške sloge. Predvsem pa je risanje z ogljem vznemirljivo potovanje na področju umetniškega izražanja. Prepletanje različnih vrst oglja, papirja in tehnik umetnikom omogoča ustvarjanje osupljivih del z globino in čustvi. Zato vzemite v roke oglje in se prepustite ustvarjalnosti na platnu neskončnih možnosti.

Avtorica: Mandy Croucamp, naslov dela: For the love of horse


Avtorica: April Gornik, naslov dela: Breaking Wave