ZANIMIVOSTI

Skrivnostna Mona Lisa

Mona Lisa, znana tudi pod imenom La Gioconda, je ena izmed najbolj znanih slik na svetu in visi v muzeju Louvre v Parizu.


Mona Lisa by Leonardo da Vinci


Leonardo da Vinci je Mona Liso začel slikati okoli leta 1503 in jo dopolnjeval vse do svoje smrti leta 1519. To kaže na izredno predanost detajlom in stalno željo po izboljšavah.


Francoski kralj Franc I., na čigar dvoru je Leonardo preživel zadnja leta svojega življenja, je delo po umetnikovi smrti kupil in postalo je del kraljeve zbirke. Več stoletij je bil portret skrit v francoskih palačah, dokler niso uporniki med francosko revolucijo (1787-99) zahtevali kraljevo zbirko kot lastnino ljudstva. Po obdobju, ko je visel v Napoleonovi spalnici, je bila Mona Lisa na prelomu 19. stoletja nameščena v pariški muzej Louvre.



Leta 1911 je bila slika ukradena, kar je takoj povzročilo medijsko senzacijo. Ljudje so se zgrinjali v Louvre, da bi si ogledali prazen prostor, kjer je nekoč visela slika, direktor muzeja je odstopil, pesnik Guillaume Apollinaire in umetnik Pablo Picasso pa sta bila celo aretirana kot osumljenca. Dve leti pozneje je trgovec z umetninami v Firencah opozoril lokalne oblasti, da mu je nekdo poskušal prodati sliko. Policija je portret našla skrit v lažnem dnu prtljažnika Vincenza Peruggie, italijanskega priseljenca, ki je za kratek čas delal v Louvru, kjer je nameščal stekla na izbrane slike, med drugim tudi na Mona Lizo. On in verjetno še dva delavca so se čez noč skrili v omari, zjutraj 21. avgusta 1911 odnesli portret s stene in pobegnili, ne da bi jih kdo sumil. Peruggio so aretirali, mu sodili in ga zaprli, Mona Liza pa je pred zmagoslavno vrnitvijo v Francijo potovala po Italiji.


Skrivnostni nasmeh in identiteta


Najbolj zanimivo pri Moni Lisi je seveda njen skrivnostni nasmeh. Ta nasmeh je bil predmet številnih razprav in študij, saj se zdi, da se njen izraz spreminja, odvisno od tega, kako in od kod jo gledaš. Nekateri pravijo, da njen nasmeh izgine, ko ga poskušaš najti, in se pojavi, ko si ga najmanj pričakuješ.


Identiteta ženske na sliki je bila dolgo časa neznana, vendar se večina strokovnjakov strinja, da gre verjetno za Liso Gherardini (tudi Lisa del Giocondo), ženo bogatega firenškega trgovca, Francesca di Bartolomeo del Giocondo. Kljub temu njena identiteta ostaja del skrivnosti, ki obkroža to sliko.



Po drugi teoriji naj bi bila model Leonardova mati Caterina. To razlago je med drugim predstavil Sigmund Freud, ki je menil, da je skrivnostni nasmeh Mone Lize nastal zaradi - morda nezavednega - spomina na Caterinin nasmeh.



Portret Leonardove mame Caterine


Tretji predlog je bil, da je slika v resnici Leonardov avtoportret glede na podobnost med obraznimi potezami na sliki in umetnika. Nekateri raziskovalci so menili, da se je celo sam Da Vinci preoblekel v žensko. Identiteta slikarja ni bila dokončno dokazana. Številni poskusi v 21. stoletju, da bi razpravo razrešili z iskanjem posmrtnih ostankov Lise del Giocondo, da bi preverili njeno DNK in poustvarili podobo njenega obraza, so bili neuspešni.



Ena teorija pa celo namiguje, da naj bi bil na sliki Da Vincijev ljubimec Gian Giacomo Caprotti. Bil je italijanski pomočnik Leonarda da Vincija. Znan je bil tudi pod vzdevkom Salái (iz Salaino, kar pomeni hudič). Salaì je postal Leonardov pomočnik, ko je bil star deset let.


Opisovali so ga kot "očarljivega in lepega mladeniča s tankimi kodrastimi lasmi, ki so bili Leonardu zelo všeč". Salaì je kar trideset let ostal Leonardov spremljevalec, služabnik in pomočnik, v Leonardovih zapiskih pa najdemo skice postavnega mladeniča s kodrastimi lasmi.



Zgodovinarji in umetnostni kritiki se ne strinjajo povsem o pravem razlogu za njen slavni nasmeh. Nekateri pravijo, da je to odraz Da Vincijeve ljubezni do skrivnosti in simbolike, medtem ko drugi trdijo, da gre za preprosto, a sofisticirano uporabo anatomskega znanja, ki je v tistem času šele začelo napredovati.


Še ena zanimivost slike je ozadje. Ta prikazuje skrivnostno in neobičajno pokrajino z visokimi, skalnatimi hribi in reko, ki ni tipična za portrete tistega časa in dodaja skrivnostno vzdušje celotni sliki.


Tehnika risanja


Tehnika, ki jo je da Vinci uporabil za slikanje Mona Lisine kože, se imenuje "sfumato", kar je italijanska beseda za "zakajeno" ali "zamegljeno". Ta tehnika omogoča mehke prehode med barvami in toni, zaradi česar se zdi, da njena koža skoraj sveti s subtilno, a živahno teksturo.


Mona Lisa je resnično čudovito delo, ki še vedno buri domišljijo in navdihuje obiskovalce z vsega sveta.



Kaj pa vi mislite? Kdo je skrivnostna Mona Lisa na slavni Da Vincijevi sliki?


Upamo, da ste uživali v našem potovanju v preteklost in odkrivanjem skrivnosti, ki jih je za svoj skrivnostni nasmeh skrila Mona Lisa. Zdaj, ko ste oboroženi s temi umetnostnimi anekdotami, ste pripravljeni zablesteti na katerem koli umetnostnem kvizu.