RISARNIŠKI DOGODKI

Noč čarovnic oz. Halloween

Noč čarovnic je praznik, ki ga vsako leto praznujemo 31. oktobra. Tradicija izvira iz starodavnega keltskega praznika Samhain, ko so ljudje prižigali ognje in nosili kostume, da bi odganjali duhove. 


Če ne živite pod skalo, ste se zagotovo že srečali s pojmom Noč čarovnic. Vemo, še en praznik, ki je k nam prišel iz Amerike. Morda vam na novo posvojeni "praznik" niti ni najbolj všeč, vendar se ga boste, roko na srce, težko izognili. Morda ga morate samo malce bolje spoznati.

Kratka zgodovina 

 

Noč čarovnic (znana tudi po angleškem izrazu Halloween) je praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. V resnici predstavlja okrajšavo za »All Hallow's Eve« oziroma »Hallow Eve« (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). 

 

Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta (in hkrati tudi prehod iz sončne in toplejše polovice leta v temačno in hladnejšo), a proslava je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti (Samhainu). Ta dan je označeval tudi konec poletja in žetve ter začetek temne in mrzle zime, torej letnega časa, ki je bil pogosto povezan s smrtjo ljudi.Verjeli so, da se duhovi umrlih vrnejo na Zemljo ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup.  

Ko so se verovanja in običaji različnih evropskih etničnih skupin in ameriških Indijancev povezali, se je začela oblikovati izrazito ameriška različica Noči čarovnic. Prva praznovanja so vključevala "zabave za igro", ki so bile javne prireditve za praznovanje žetve. Sosedje so si pripovedovali zgodbe o mrtvih, si pripovedovali usode, plesali in peli.

 

Na noč čarovnic, ko so verjeli, da se duhovi vračajo na zemeljski svet, so ljudje mislili, da bodo srečali duhove, če bodo zapustili svoje domove. Da jih ti duhovi ne bi prepoznali, so ljudje po temi nosili maske, da bi jih duhovi zamenjali za druge duhove. Noč čarovnic je res že od nekdaj praznik, poln skrivnosti, čarovnije in vraževerja.

 

Današnje maske za noč čarovnic so pogosto bolj strašljive in zlobne, pa tudi naši običaji in vraževerja so bolj strašljivi. Izogibamo se srečevanja s črnimi mačkami, saj se bojimo, da nam bodo prinesle nesrečo. Ta ideja ima korenine v srednjem veku, ko so mnogi verjeli, da se čarovnice izognejo odkritju tako, da se spremenijo v črne mačke.


Noč čarovnic in Risarnica 

 

Vemo, da ta tradicija ni slovenska, ampak je, tako kot Valentinovo, k nam prišla z Zahoda. Karkoli že čutite ob tem privzetem prazniku, je povsem odveč, da se nad njim jezite in razburjate, saj imate veliko možnosti, da si ga priredite tako kot odgovarja vam. Mi si ga vsekakor bomo. Pomen stvarem, dober ali slab, pripisujemo sami.

 

Biti ustvarjalen je ključnega pomena za Risarnico in samo še dodatna motivacija, da ustvarimo nekaj lepega.

 


Vstopite v  mojo hišo strahov 


Kdaj? 

V času počitnic, ponedeljek, 31.10.2022 in torek, 1.11.2022 v času, ko bodo mame pripravljale kosilo, od 10.00 do 12.00 ure, se bo odvil nov risarniški spletni 2-dnevni tabor!

  

Kdo? 

Tokrat bosta Risarnico zastopali slikarka in v vseh pogledih izjemna umetnica Klara Šlenc in naša piska besedil in ljubiteljska pravljičarka Marija Šinkovec. Obe se že zelo veselita, da se ponovno srečata z mladimi ustvarjalci s cele Slovenije. 

Kaj? 

Risali bomo! Presenečeni? :)

 

Po navdihu Noči čarovnic bomo risali čarovniške, strašljive, grozljive, morda tudi simpatične motive. Vsak sodelujoči si bo namreč ustvaril čisto svojo "HIŠO STRAHOV".

 

Pripravljene imamo "čarovniške" motive, kot na primer netopirji, okostnjaki, duhci in še mnoge druge. Vsak sodelujoč si bo narisal svojo edinstveno HIŠO STRAHOV! Domišljijo bomo izzvali, da bodo na plan prišle najbolj divje ideje o tej hiši, nato pa jih bomo prenesli na papir.

 

Poleg risanja pa lahko seveda pričakujete še novo zabavno risarsko igro in strašljivo zgodbo, ki vam bo naježila kožo.


JA, želim otroka vpisati v jesenski spletni tabor. 


 Kaj potrebujejo sodelujoči? 

 - List formata A3 - NUJNO!!, najraje risalni list, da se lahko riše na veliko, A4 format bo super za vajo in skiciranje

- navadni svinčnik (najboljše 2B)

- barve (po svoji izbiri - suhe barvice, vodene barvice, tempere, flomastre, voščenke,...)

 

 Kaj bo nastalo? 

V dveh dneh bomo naš prazen list papirja zapolnili z motivi, ki jih bomo vkomponirali v risbo. Prazen list papirja bomo zapolnili do zadnjega kotička.

 

Zavedamo se, da je risanje že samo po sebi nagrajujoče, a kljub temu bodo imeli vsi sodelujoči možnost, da to risbo pretvorijo v PODLOGO ZA MIŠKO!

Posebno presenečenje 

Na koncu 2-dnevnega tabora bosta Marija in Klara, skupaj s pomočjo otrok na taboru, izvedli žrebanje in nekoga od udeležencev še isti dan nagradili z majico Risarnice. 


Koliko? 

Za 2-dnevni dogodek, za 4 nepozabne ure in za novo pridobljeno znanje risanja, boste odšteli 27 EUR. Znesek je potrebno poravnati pred začetkom dogodka.


Vpis na jesenski spletni tabor opraviš TUKAJ


Zaključek 

 Vse otroke in mladino (stare od 6 do 18 let) vabimo, da se nam 31.10.2022 in 1.11.2022 od 10. do 12. ure pridružijo na spletnem risarskem taboru "Moja hiša strahov"! Bodimo ustvarjalni tudi med počitnicami.

 

"Ko čarovnice svoje metle zajahajo in črne mačke se pojavijo, ko luna se smeje in šepeta, vemo, da Noč čarovnic se bliža", neznani avtor.


Se vidimo!! Mua-ha-ha-ha....