TEHNIKE RISANJA

Risanje s svinčnikom - 2. del

Preden začnete risati, se je koristno naučiti, kako držati svinčnik pri risanju. Obstaja več različnih prijemov, s katerimi lahko dosežete različne učinke.


Pravilno držanje svinčnika je osnovna spretnost, ki omogoča boljši nadzor nad linijami, senčenjem in detajli pri risanju. Pravilna tehnika držanja svinčnika v roki je temelj, na katerem gradite svoje risarske spretnosti. V tem delu bloga, bomo raziskali pravilno držanje svinčnika ter ponudili nasvete in vaje za izboljšanje vaše tehnike senčenja s svinčnikom.


Tradicionalni prijem - prijem, ki ga uporabljate pri pisanju - je najpogostejši in najbolj naraven način držanja svinčnika.


Lahko se odločite tudi za držanje svinčnika dlje od konice, vendar še vedno s tradicionalnim prijemom. To vam bo omogočilo širši razpon gibanja za ustvarjanje daljših in ohlapnejših potez.


Lahko pa svinčnik držite bližje konici in s kazalcem pritisnete konico grafita na papir. S tem si lahko zagotovite vzvod za hitro zapolnitev območij risbe s temnimi poudarki.


Med vajo boste ugotovili, da bodo različni ročaji svinčnika uporabni za različne tehnike risanja s svinčnikom in vrste kompozicij.


Nasveti za pravilno držanje svinčnika:

  1. Sprostite roko: Roko držite sproščeno, da omogočite boljšo gibljivost in natančnost pri risanju.
  2. Ne stiskajte premočno: Ne pritiskajte s preveliko silo, saj to lahko povzroči utrujenost in zmanjšuje nadzor nad svinčnikom.
  3. Poskusite različne kote: Preizkusite različne kote držanja svinčnika, da ugotovite, kateri vam omogoča najboljši nadzor in udobje.
  4. Vaja dela mojstra: Pravilna tehnika držanja svinčnika se razvije s prakso. Redno risanje vam bo pomagalo izboljšati svojo držo in kontrolirati svinčnik bolj natančno.




Vaje za izboljšanje tehnike držanja svinčnika:

  1. Linije: Vadite risanje različnih vrst linij, kot so ravne, zlomljene, valovite in črtkane. S pravilno držo svinčnika se bodo linije izvajale bolj enakomerno.
  2. Krogi in ovali: Risba krogov in ovalov je odlična vaja za pravilno držanje svinčnika in obvladovanje linij z različnimi krivinami.
  3. Senčenje: Vadite senčenje od svetlih do temnih tonov. S pravilno držo svinčnika bo senčenje bolj enakomerno in kontrolirano.
  4. Detajli: Poskusite risati drobne detajle, kot so majhne pike ali tanke črte. To vam bo pomagalo razviti bolj precizno kontrolo nad svinčnikom.


Spletni tečaj ABECEDA RISANJA ZA ODRASLE - osnove risanja za samo 79 EUR


SENČENJE

Zdaj pa spoznajmo temeljne tehnike risanja in senčenja s svinčnikom.



Šrafiranje, črtkanje in križanje

Tehnika šrafiranja je sestavljena iz zapolnjevanja površine risbe z več vzporednimi črtami, da se ustvari iluzija teksture, sence in oblike. Intenzivnejši učinek lahko dosežete tako, da povečate število črt in njihovo medsebojno bližino. Z drugimi besedami, več kot je črt in bližje ko jih narišete skupaj, temnejše območje boste ustvarili.


Šrafiranje lahko izvajate na različne načine - vertikalno šrafiranje, horizontalno šrafiranje, križno šrafiranje ali ekspresivno - in tako dosežete različne učinke.


Čačkanje

Naj se sliši še tako smešno, je čačkanje tehnika risanja s svinčnikom. In je prav tako preprosta, kot si jo verjetno predstavljate. Čačkanje, znano tudi kot kroženje, je preprosto sestavljeno iz premikanja svinčnika v naključnih oblikah po papirju. Podobno kot pri drugih tehnikah velja, da bližje kot so znaki, bolj gosto in temno območje boste ustvarili.


Pikanje

Pri tehniki "pikanja" ustvarite teksturo ali senco tako, da narišete niz pik. Podobno kot pri šrafiranju velja, da več kot je pik in bližje kot so si druga drugi, temnejše območje boste ustvarili.



Razmazovanje

Tehnika, ki se uporablja predvsem za senčenje, se nanaša na postopek razmazovanja elementov risbe s pomočjo "štora" (orodje za risanje, izdelano iz papirja, tesno zvitega v palico), mehke krpe ali celo prsta. S to tehniko lahko ustvarite gladka, enakomerno zabrisana predele risbe, lahko pa se odločite tudi za več gibanja. Z razmazovanjem z majhnimi krožnimi gibi lahko na primer ustvarite vizualno zanimivo teksturo dreves ali grmovnic.

Spletni tečaj ABECEDA RISANJA ZA ODRASLE - osnove risanja za samo 79 EUR


Pogosta vprašanja začetnikov:

  1. Kako izbrati pravi svinčnik za začetek? Priporočljivo je, da za začetek izberete mehkejše svinčnike, kot sta 2B ali 4B. Ti omogočajo lažje senčenje in boljše razumevanje tonov. (glej blog zapis Risanje s svinčnikom - 1. del)
  2. Kako preprečiti zameglitev risbe? Za preprečevanje zameglitve risbe lahko uporabite kos papirja, ki ga položite pod roko, medtem ko rišete. To bo preprečilo, da bi se roka dotikala risbe in razmazala svinčnik.
  3. Kako pravilno brisati in popravljati napake? Pri brisanju in popravljanju napak uporabite gnetilno radirko ali navadno radirko. Ne pritiskajte premočno, da ne poškodujete papirja. Pri finih popravkih uporabite tanko stran svinčnika za korekcijo.
  4. Kako izboljšati svoje senčenje? Senčenje zahteva vajo. Poskusite senčiti v isti smeri kot naravna svetloba, da dosežete bolj naravne prehode med toni. Uporabite lahke pritiske za svetlejše tone in močnejše pritiske za temnejše tone.
  5. Kako razviti svoj slog? Razvijanje umetniškega sloga je postopen proces. Začnite z osnovnimi tehnikami, nato pa eksperimentirajte z različnimi pristopi in tehnikami. Opazujte dela drugih umetnikov, vendar se hkrati osredotočite na izražanje svoje edinstvene vizije.
  6. Kako premagati strah pred risanjem? Strah pred risanjem je običajen za začetnike. Pomembno je, da se osredotočite na proces učenja in napredovanja ter ne na končni izdelek. Postopoma boste opazili izboljšave in napredek.
  7. Ali je bolje risati iz domišljije ali po modelu? Oboje ima svoje prednosti. Risba iz domišljije razvija ustvarjalnost, medtem ko risanje po modelu izboljšuje opazovalne in tehnične spretnosti. Priporočljivo je kombinirati oboje.
  8. Kako naj se lotim bolj kompleksnih motivov? Začnite z osnovnimi oblikami in postopoma napredujte do bolj kompleksnih motivov. Razčlenite kompleksne motive na manjše dele in se osredotočite na en del hkrati.
  9. Kdaj je čas za barvanje? Barvanje je lahko naslednji korak po osvojitvi osnov risanja s svinčnikom. Pričakujte, da bo prehod na barvno risanje zahteval tudi učenje novih tehnik barvanja.


IDEJE ZA RISANJE S SVINČNIKOM

Ko imate na voljo materiale za risanje in dobro poznavanje tehnik risanja s svinčnikom, ste pripravljeni, da začnete. Ali potrebujete ideje za risanje? Na spodnjem seznamu idej za risanje s svinčnikom poiščite navdih za naslednjo kreacijo.


Geometrijske oblike

Risanje geometrijskih oblik vam lahko pomaga, da bolje začutite, kako v kompozicije vključiti svetlobo, senco in dimenzije.

Na videz preprosta risba krogle zahteva tehnike senčenja in razmazovanja. (vir: Skillshare)


Pokrajine

Risanje pokrajin ponuja veliko priložnosti za vključevanje svetlobe, sence in teksture.

Z risanjem pokrajine iz resničnega življenja ali fotografije se lahko naučite, kako poustvariti realistično sceno. (Vir: Skillshare)


Živali

Izbira živali kot predmeta je dragocena vaja za dodajanje teksture v risbe.

Risanje živalskega krzna je odlična vaja za ustvarjanje teksture z uporabo tehnik risanja s svinčnikom, kot sta šrafiranje in razmazovanje. (Vir: Skillshare)


Portreti

Risanje portreta osebe je lahko zastrašujoče, a ko boste razumeli pravilna razmerja obraza ter svetlobo in senco na ravninah obraza, boste lahko ustvarili čudovite portrete.

Ta portret vključuje več tehnik risanja s svinčnikom, med drugim križno šrafiranje in razmazovanje. (Vir: Skillshare)


Perje

Perje je zaradi podrobnosti in posameznih pramenov idealen predmet za učenje tehnik risanja s svinčnikom.

Enostavna, a podrobna slika peresa je idealen predmet za učenje tehnik risanja s svinčnikom. (Vir: Skillshare)



ZAKLJUČEK


Risanje s svinčnikom je čudovita pot za odkrivanje vašega umetniškega potenciala. Ne bojte se eksperimentirati, napredovati in razvijati svojega edinstvenega sloga.


Pomembno je, da uživate v procesu in da ste potrpežljivi do svojega razvoja. Sčasoma boste opazili, kako se bodo vaše tehnične spretnosti in ustvarjalna vizija poglobile ter kako postajate samozavesten umetnik ali umetnica, ki lahko skozi risbo izraža svoje misli, občutke in ideje.


Srečno na umetniški poti risanja s svinčnikom!


Spletni tečaj ABECEDA RISANJA ZA ODRASLE - osnove risanja za samo 79 EUR