TEHNIKE RISANJA

UPORABA BARVIC V UMETNOSTI

Čeprav so barvice nekoč veljale predvsem orodje za risanje za otroke, le-te z leti vztrajno pridobivajo na spoštovanju med umetniki, galerijami in zbiratelji. Umetniki raziskujejo ustvarjalni potencial tega umetniškega medija, zbiratelji in ljubitelji umetnosti pa se navdušujejo nad njihovimi rezultati!


Verjetno ste v otroštvu uporabljali barvice, zato jih že nekoliko poznate. Vendar obstaja velika razlika med barvicami za umetnike in barvicami, ki jih običajno uporabljajo otroci. Barvni svinčniki profesionalne umetniške kakovosti vsebujejo več voska in pigmenta kot barvice, ki jih uporabljajo otroci. Kakovostne barvice omogočajo zares bogate, globoke in svetleče barve. Končane risbe pa so lahko tako gladke in pigmentirane, da spominjajo na slike!

Vir: Art by Marcelo Barenghi - https://www.amusingplanet.com/


Barvice umetniške kakovosti so odporne na svetlobo oz. so svetlobno obstojne. Lahko jih naostrite do fine konice, z namenom da lahko izrišete prefinjene podrobnosti.


A to še ni vse - barve lahko preprosto mešate v neskončno kombinacij in tako ustvarite še več odtenkov in barv. Z barvnimi svinčniki lahko v bistvu narišete vse, kar bi lahko upodobili z drugimi barvami. Umetnost z barvicami lahko po svetlosti in globini barv zlahka tekmuje s slikami! Ustvarite lahko umetniška dela v različnih slogih, kot so fotorealizem, abstrakcija pa tudi vse vrste kombinacij slogov.

Vir: Simon Sanda


Prednosti dela z barvicami


Barvni svinčniki imajo številne prednosti. Po eni strani so izredno lahki in prenosni. Ne zahtevajo intenzivne priprave - lahko jih vzamete s seboj, kamorkoli greste, odprete skicirko ali risalni blok in voila! Umetniško ustvarjanje z barvnimi svinčniki je prav tako hitro in enostavno pospraviti kot pripraviti. Zato so barvice v primerjavi z drugimi likovnimi sredstvi zelo nezahtevne.

Vir: Simon Sanda


Torej, čas za pripravo in čiščenje sta praktično neproblematična, materiali so lahki in prenosni ter ne potrebujete umazanih ali strupenih topil. In kot rečeno, je risanje z barvnimi svinčniki primerno za zelo prefinjena in izvrstna umetniška dela, ki se lahko kosajo s tistimi, ustvarjenimi s katerim koli drugim medijem v umetnosti.


Priljubljenost uporabe barvic v umetnosti se je v zadnjih letih močno povečala, na trgu pa je na voljo cela vrsta kvalitetnih barvnih svinčnikov. Umetniki ponavadi iščejo kvalitetne barvice z bogatimi barvami, ki so obstojni na svetlobi in nimajo peskastega otipa. Tehnike risanja z barvicami so podobne tehnikam drugih risalnih medijev, vključno s šrafiranjem in križnim šrafiranjem za ustvarjanje kompleksnih barv in tonov na papirju ter obvladovanjem postopnega stopnjevanja barve na risalni površini, ki je običajno papir.

Vir: https://proactivecreative.com


Barvice so razmeroma poceni, paleta pa je bogata, saj so barve čiste in svetle. Medij je trajen, risbe z barvicami pa ne potrebujejo zahtevne nege ali posebnega shranjevanja. Poleg trdih in mehkih barvnih svinčnikov ponujajo akvarelni svinčniki in barvni svinčniki na oljni osnovi več možnosti za začetnike.


Poleg priročnosti in vsestranskosti je velik del privlačnosti barvic tudi nadzor, ki ga ponujajo. Delate lahko sproščeno in lahkotno, bolj na trdo ali karkoli vmes. Z barvicami lahko obarvate risbo z rahlimi potezami, ki omogočajo, da se pokaže barva papirja, ali pa ustvarite močno plast z večimi nanosi barve. Ker je barvni svinčnik predvsem suh medij, vam ni treba skrbeti za čas sušenja. Od dela lahko odidete in se vrnete ter nadaljujete tam, kjer ste končali. Kadar koli lahko začnete in prenehate.


Ne glede na to, kateri je vaš najljubši medij, bodo barvice koristen dodatek k vašemu repertoarju.


Poznate ti dve zanimivi tehniki risanja z barvicami?


Akvarelne barvice

Nekateri umetniki radi potopijo barvice neposredno v vodo, večina ljubiteljev tega medija pa barvice raje nanese na papir in nato uporabi mehak, moker čopič, da doseže željen efekt. Vendar to ni tako preprosto, kot se zdi, saj je učinek odvisen tako od količine vode na čopiču kot tudi od uporabljenega pritiska barvic na papir.

Vir: https://www.artnews.com/


Obratni grisaille

Grisaille je tehnika risanja, ki ga je izumil risal David Dooley. Gre za nanos barve v odtenkih sive ali druge nevtralne barve na način, da se ustvari prikaz svetlobe na na papirju. S to tehniko se doseže učinek posnemanja kiparstva na papirju. Pogosto se namesto tradicionalnega belega papirja, riše na črn papir.

Vir: https://artuk.org/


Vrste papirja za risanje z barvicami


Za risanje z barvicami je primeren vsak dober risalni papir, vendar pa je za obsežno plastenje barv najboljši finozrnat, čvrst in trpežen papir ali ilustratorska plošča. Vsi papirji ne prenesejo pritiska svinčnika, zlasti če plastite več barv in jih mešate. Papir z grobo površino lahko ustvari zanimive teksture, vendar grobe površine niso primerne za nanašanje enakomernih nanosov barve. Eksperimentirajte z različnimi papirji, dokler ne najdete tistih, ki so najprimernejši za vaše delo.


Nasveti in tehnike za risanje z barvicami


Z nekaj osnovnimi tehnikami risanja z barvicami in nekaj nasveti boste lahko takoj začeli risati. Tehnike senčenja so podobne oz. enake kot pri risanju z navadnim svinčnikom (Risanje s svinčnikom 2. del). Z barvicami pa imate možnost mešati barve in jih po želji plastiti.


- Senčenje: nastane z enakomerno potezo od strani do strani, ki ustvari gladek enakomeren sloj barve; z rahlim dotikom boste nanesli šibko količino barve za postopno senčenje z barvicami.

Vir: https://luukminkman.com


- Šrafiranje: serija enakomerno razporejenih vzporednih črt, ki puščajo vidno malo beline ali barve vaše površine za risanje; šrafiranje z barvnim svinčnikom dodaja kompozicijam teksturo.

Vir: https://luukminkman.com


- Križno šrafiranje: šrafiranje pod kotom za ustvarjanje plasti barve; konice svinčnika naj bodo ostre, da ustvarite tanke in enakomerne črte.

Vir: https://luukminkman.com


- Zabrisovanje: nastane z močnim, enakomernim pritiskom s paličko za zabrisovanje, ki je brez pigmenta ali z belim oz. svetlim svinčnikom (kot sta kremna ali svetlo siva), ki ustvari gladko, enakomerno mešano barvo; za zabrisovanje lahko uporabite tudi čopič s trdimi ščetinami. S tehniko zabrisovanja barvic boste risbam dodali globino. Zabrisovanje z bledo oker barvico se ustvari krasen starinski videz ali videz kovinskih površin.

Vir: https://luukminkman.com


- Sgraffito: nastane s praskanjem po debeli zgornji plasti nanosa barvice z ostrim instrumentom, da se razkrije osnovna barva ali papir; to je uporabna tehnika za risanje mačjih dlak v barvnem svinčniku, las na portretu z barvnim svinčnikom ali drugih drobnih linearnih podrobnosti. Pazite, da ne poškodujete površine papirja.

Vir: https://luukminkman.com


- Učinki s topilom: uporaba topila, kot je mineralni alkohol se uporablja z vatirano palčko ali čopičem, zmehča nanos barvnega svinčnika in ustvari številne zanimive učinke barvic.

Nujna orodja

- Dober šilček: električni ostrilnik vam bo prihranil veliko časa in energije.

- Blender: barvni svinčnik z jedrom iz voska brez pigmenta lahko uporabite za mešanje barv ali mehčanje robov, ne da bi dodali več barve.

- Radirka: bele plastične radirke bodo odstranile ali spremenile sledi barvic;

- Rezila: za sgraffito tehniko uporabite olfa nožek ali druge ostre instrumente.

- Razpršilo za fiksiranje: s fiksirnim sredstvom zaščitite dokončano risbo in preprečite cvetenje voska.

- Trpežna škatla za shranjevanje: shranite svinčnike v urejenem in zaščitenem prostoru.


Kemična sestava barvic

Jedro barvic je sestavljeno iz zelo fino zmletega pigmenta, povezanega s trdim voskom. Akvarelni svinčniki imajo jedra, ki so topna v vodi, barvni svinčniki na oljni osnovi pa imajo mehka jedra, ki so topna v topilih, kot je mineralni alkohol. Večina barvic ima leseno ohišje, neketere pa so izdelane celo brez lesenega ohišja.


Varnost in čiščenje

Verjetno lahko brez zadržkov trdimo, da so barvice najbolj varen profesionalni likovni material, ki je na voljo. Tveganja za zaužitje pigmentov skoraj ni. Le če pri risanju z barvicami uporabljate topila, poskrbite, da je vaš delovni prostor ustrezno prezračen. Upoštevajte običajne varnostne prakse in poskrbite, da boste ostružke svinčnika skrbno odstranili.


Vaja, potrpežljivost in vztrajnost

Tako kot vsaka umetniška oblika se tudi risanje z barvicami izboljšuje z vajo. Bodite potrpežljivi s seboj in sprejmite proces učenja. Eksperimentirajte z različnimi tehnikami, učite se na napakah in dovolite svoji ustvarjalnosti, da se razcveti.

Vir: Art by Nestor Canavarro - https://www.boredpanda.com


Zaključek

Risanje z barvnimi svinčniki ponuja svet možnosti za umetnike vseh ravni znanja. Oboroženi z ustreznimi materiali, poznavanjem teorije barv in pripravljenostjo za eksperimentiranje lahko ustvarite živahna in osupljiva umetniška dela. Ne pozabite uživati v procesu in pustite, da vas domišljija vodi pri raziskovanju neskončnih možnosti tega vsestranskega medija. Srečno risanje!

Vir: https://www.deviantart.com/