Novice

Bliža se INKTOBER

Sep 22, 2023

Inktober je leta 2009 ustvaril ilustrator in stripar Jake Parker. Parker je Inktober sprva zasnoval kot izziv samemu sebi, da se v 31 dneh izboljša v risanju s črnilom. Od takrat se je razvil v svetovni projekt, ki ga vsako leto sprejme na tisoče umetnikov. Boš letos eden izmed njih?



Kaj je Inktober?


Inktober je 31-dnevni umetniški izziv, v katerem morate v oktobru vsak dan ustvariti eno risbo. Risba pa mora biti narejena s črnilom oz. črnim pisalom. Vsako leto je tudi objavljen uradni seznam predlogov za risanje, da lahko umetniki iz njega črpajo navdih.

Kot ste verjetno že sami uganili, je ime Inktober kombinacija besed "črnilo" (eng. ink) in oktober.

Danes ogromno umetnikov s celega sveta sodeluje na Inktobru in ustvarijo odlične ilustracije. Vsakdo, ki rad riše, lahko sodeluje, zato je Inktober postal eden največjih umetniških izzivov na spletu.

Inktober je veliko več kot le izziv. Je tudi odličen način za spoznavanje drugih (hobi) umetnikov in povezovanje z novimi umetniškimi prijatelji.

Zaradi intenzivnosti ustvarjanja 31 umetniških del v 31 dneh je ustvarjalec programa Inktober pred kratkim pripravil drugi izziv: Inktober52. V tem primeru skozi celo leto ustvariš eno risbo na teden.

Uradna pravila Inktobra

Inktober ni tekmovanje. Ni nagrad, ki bi jih bilo mogoče osvojiti. Namesto tega Inktober želi, da svoje umetnine objavite na družabnih omrežjih in ste zadovoljni s tem, kar ste v 31 dneh ustvarili in s tem najverjetneje izboljšali svoje risarske spretnosti.

Uradna pravila Inktobra so naslednja:

  • Vsak dan v 31 dneh oktobra narišete ilustracijo s tušem/črnilom/črnim pisalom ipd.
  • Svoje delo vsak dan objavite na družabnih omrežjih (na svojem Facebook, Twitter ali Instagram profilu, v Facebook skupini Inktober,...) in uporabite oznako #inktober in #inktober2023. Več risb skupaj lahko objavite tudi enkrat na teden ali vsak drugi dan. Ključna je doslednost!
  • Za sodelovanje v izzivu Inktober vam ni treba uporabiti uradnega seznama predlogov. Pripravite lahko svojega ali poiščete kakšnega na spletu, ki vam je všeč.

Uporaba uradnega seznama predlogov je priporočljiva le zato, ker:

  • je lažje, če je določen enoten predlog,
  • je zanimivo videti, kako si drugi razlagajo isti predlog.

Bistvo Inktobra je ta, da izboljšaš svoje risarske sposobnosti in da ustvariš navado rednega risanja. Na tak način si na dobri poti, da postaneš boljši umetnik in da redno kreiraš svoje umetnine.


Navodila in pravila najdete tudi na njihovi strani.

Dodatna pravila Inktobra

Na uradni spletni strani Inktober.com je navedeno, da sme udeleženec Inktobra:

  • delati v digitalni obliki - uporabljati digitalne čopiče, ki simulirajo pravo črnilo
  • uporabljati mešane pripomočke - če želite najprej uporabiti svinčnik in ga nato prekriti s črnilom, je to popolnoma v redu.
  • izpustiti določene dneve - objavljajte toliko, kolikor vam dopušča urnik - enkrat na teden ali vsak drugi dan. Dokler objavljate dosledno!
  • Predloge s seznama namigov za Inktober lahko rišete v poljubnem vrstnem redu - prvi dan lahko naredite predlog pod zaporedno št. 5, drugi dan predlog št. 21 itd.
  • Uporabite neuradni seznam pozivov - izmislite si lastne predloge ali uporabite tuje.

Nasveti za Inktober 2023:

  • Začnite pred oktobrom - če začnete pred oktobrom, boste imeli zalogo vnaprej pripravljenih ilustracij, če se slučajno zgodi, da vas bodo vsakdanje obveznosti ovirale.
  • Razmislite o zmanjšanju števila del na vsak drugi dan - objava manjšega števila ilustracij vam omogoča, da porabite več časa za posamezno ilustracijo, kar vodi k boljšim umetniškim delom
  • Ustvarite (miniaturne) skice, preden začnete risati končno ilustracijo - če imate izdelano idejo o tem, kaj boste narisali, vam ostane več časa za dejansko risanje
  • Pripravite si prostor za risanje - mizo z potrebnim risarskim materialom in odprtim skicirnim zvezkom ali listi. Tako bo mnogo lažje začeti vsak dan novo ilustracijo!

Inktober ni namenjen ustvarjanju realističnih umetniških del. Popolnoma v redu je, če vsak dan samo skicirate v svojem stilu ali stilu, ki vam je všeč! Ustvarjanje skic je odlično, ker spodbuja ustvarjalnost. Ne imejte občutka, da morate vsak dan ustvariti mojstrovino.

Najbolj pogosta vprašanja povezana z Inktobrom

Ali lahko prodam umetnine Inktober?

Svoje umetnine Inktober lahko prodajate, vendar morate upoštevati nekaj pravil:

  • Ne smete uporabljati uradnega logotipa Inktober (razen če za to nimate pisnega dovoljenja ali licence).
  • besedo Inktober skupaj z letom sodelovanja lahko uporabite kot podnaslov, ne pa kot glavni naslov (Npr. "31 dni umetnosti studia Oleander - na podlagi Inktober 2022")

Inktober je zaščitena blagovna znamka Jake-a Parker-ja!!

Ali lahko v Inktobru preskočite dneve?

Da, med Inktobrom lahko preskočite dneve, saj je od vas odvisno, kako pogosto boste objavljali. To je lahko vsak dan, enkrat na teden ali vsak drugi dan. Če se tako odločite, to ne bo onemogočilo vaše možnosti za sodelovanje.

Ali lahko za Inktober uporabite barvo?

Da, za barvanje ilustracij lahko uporabite barve. Upoštevajte le, da izziv temelji na ilustracijah s črnilom, zato je najbolje vključiti tudi nekaj črnega črnila. Vendar pa lahko počnete, kar vam je všeč.

Ali lahko za Inktober uporabite pisalo "sharpie"?

Da, za Inktober lahko uporabite pisalo "sharpie". Najbolje je, da so ilustracije črno-bele - črnilo na belem papirju.

Ali lahko za Inktober uporabite običajno pisalo?

Da, za Inktober lahko uporabite običajno pisalo, po možnosti pisalo s črnim črnilom. To so lahko tudi različni tanki flomastri, črni kuliji ali tanki čopiči, ki jih namakate v črni tuš.

Ali lahko med Inktobrom uporabljate še kaj drugega kot črnilo?

Medtem ko je Inktober zasnovan tako, da umetniki delajo za en cilj - izboljšanje svojih likovnih spretnosti z uporabo črnila - pa lahko v Inktobru uporabljate vse umetniške pripomočke, ki jih želite. Da bi ohranili duh Inktobra, je priporočljivo uporabljati samo črno in belo barvo.

Ali morate slediti le uradnemu seznamu predlogov?

Sledite lahko kateremu koli seznamu predlogov, ki vam je všeč. Lahko pa si izmislite tudi lastne teme!

Ali je lahko Inktober digitalen?

V Inktobru lahko sodelujete digitalno. Pazite le, da ohranite duh Inktobra in uporabite digitalne čopiče, ki simulirajo črnilo.


Kako lahko sodelujete?

Sodelovanje v Inktobru je zelo enostavno. Pravila sodelovanja so praktično enaka kot že zgoraj opisana. Pomembno je le, da vsak dan (vmes lahko kakšen dan tudi preskočite) narišete risbo, skico, .... jo objavite na socialnih omrežjih ali pa samo obesite na hladilnik. Pomembno je, da ljudje vidijo vaše izdelke!


ZELO POMEMBNO pa je še naslednje - ko boste objavljali svoja dela na socialnih omrežjih, da poleg uradnega ključnika (#inktober, #inktober2023) dodate še #inktoberrisarnica2023, da vas bomo tudi mi našli in objavili vaše risbe tudi na naših družbenih omrežjih (Facebook, Instagram,...)

31-dnevni risarski izziv je res fantastičen projekt in še bolj fantastična motivacija za vse umetnike vseh starosti. Uradni seznam predlog smo za prevedli v slovenščino. Presenečeni boste kakšno razliko naredi vsakodnevno risanje.


Obilico navdiha vam želimo!