Novice

Risko je živ!!!

Aug 23, 2022

Risarnica ima novega člana! Naša maskota Risko nas je presenetil in se pojavil v animirani različici. Vabljeni, da ga spoznate.



Zakaj ravno ris?

Risi so prvotno živeli v listnatih gozdovih, človek pa ga je pregnal v gore in osamele gozdnate pokrajine. Tako je postal nekakšen samotar, grozi mu celo izumrtje. Tukaj lahko potegnemo nekaj vzporednic med risarji in risi, saj se marsikateri risar počuti osamljeno in nerazumljeno, saj živijo v svojem slikovitem svetu. Pa še ime imajo sorodno. Risarnica - Risko - risanje - ris. Naključje? Ne bi rekli.

Risko je en super sodelavec, saj pomaga Risarnici širiti dober glas v deveto vas, pomaga voditi naše natečaje, izzive in igre, posodi svoj glas in stas za promocijo naše šole, predvsem pa je naš vodnik za otroke in starše po deželi risanja.

Nenazadnje pa naš Risko pooseblja vse kreativne otroke, ki se znajo potopiti v samoto in iz nje črpati navdih in ustvarjalnost. Tu je za vas. Da vas navdihuje, razveseljuje in motivira. Zato smo se odločili, da Riska oživimo in mu damo glas, da bo še bolje opravljal svoje poslanstvo.

V kakšni obliki se bo Risko še pojavil težko rečemo. Možnosti je ogromno in samo nebo je meja! Zaenkrat ga imamo na majčkah, krempeljčke pa že steguje po plišastih igračkah, zvezkih in baje želi biti tudi v igrici. Brez skrbi, boste obveščeni pravočasno.

Kako je potekala animacija Riska?

Ker je ekipa Risarnice zelo ustvarjalna in se nadvse rada zabava je tudi potek animacije potekal v tem vzdušju.

Časa za izvedbo animacije je bilo vsega 1 teden! 7 dni! Nič več.

Narejen je bil scenarij, torej okviren potek dialoga med Simonom in Riskom, risarniška tekstopiska pa je vse zapisala na papir v ličen scenarij. Nato se je začela zabava.

Kdo je Risko?

Če se slučajno sprašujete kdo se skriva za glasom Riska, vam zaupamo, da smo ga našli kar v ekipi Risarnice. Naš Jernej, ki je mojster video produkcije, in Risko imata namreč toliko skupnega, da sta se z Riskom zlahka zlila v eno. Najboljše pri tem pa je, da je Risko postal Jernej in ne obratno.

Jernej aka Jerry je velik gurman, vedno nasmejan in vedno lačen (za malico mora biti poskrbljeno), za povrhu pa noro potrpežljiv, igriv, zabaven in ima rad otroke. Predvsem pa je Jerry velik Marvel navdušenec in pa športnik po duši. Včasih pa se rad tudi (tako kot ris) umakne v samoto. Takrat največkrat ustvarja video animacije ali pa preprosto gleda kakšen Marvel film.

Dialog med Riskom in Simonom je bilo potrebno prebrat in posnet v čim bolj prepričljivem tonu, da bi dejansko izgledalo, da se Simon pogovarja z namišljenim likom oz. da bi ljudje dejansko verjeli, da se Simon pogovarja z Riskom. To je bilo smeha! Do solz in do mokrih gat! V kolikor bi Simona kdaj minila želja po risanju, bi lahko z lahkoto bil velika zvezda v kakšni amaterski igralski skupini :)

Naslednji korak v procesu animacije je bila izdelava storyboard-a oz. slikopisa. Na kratko, to pomeni, da je bila na papir vnaprej skicirana vsaka scena, s pripisom kaj se v tisti sceni glavna akterja pogovarjata, kakšni gibi se izvajajo, kakšni zvoki bodo dodani ipd.

Sledilo je risanje Riska. In to ne samo kot celoto. To bi bilo res preenostavno. Potrebno je bilo izrisati čisto vsak delček Riska posebej - leva roka, desna roka, leva dlan, desna dlan, leva noga, desna noga, glava, obrazne mimike, odpiranje ust, ... Šele nato je bil naš ris sestavljen v celoto. Pa še to vsak del v svojem sloju oz. layer-ju. Razlog za to je seveda želja, da se Risko premika, da lahko naredi določene kretnje in podobno.

Čoveku - še posebej pa kreativnemu človeku kot je Simon - začnejo možgančki delati s polno paro, ko se bliža rok za oddajo projekta. Tako je s programom Adobe Character Animator uspel prihraniti dneve in noči ročne animacije. Kar v praski pomeni, da bi bilo potrebno narisati vsaj 12 risb Riska za sekundo videa. Naša končna animacije je dolga okoli 2 minuti, zdaj si pa izračunajte koliko risb bi bilo potrebno izrisati. Časa za takšen podvig ni bilo. Treba se je bilo znajti drugače in Adobe Character Animator je bila odlična rešitev.

Sledila je priprava scene v zgoraj omenjenem programu. Pripravilo se je ozadje in vnesel se je lik Riska. Nato je naš mojster animiranja Jernej aka Jerry aka Risko ta program usvojil z levim mezinčkom, uporabil svojo magijo in Risko je začel delati prve gibe, glede na besedilo scenarija. Zdaj zna pomahat, malo poskočit, se popraskati za ušesi in pobožati lačni trebušček.

Da sta bila besedilo in animacija usklajena, je bilo potrebno narediti fine tunning. Nato pa samo še izvoz v MP3 format in izdelava podnapisov ter različnih formatov videa in RISKO JE OŽIVEL.

Ura je bila že krepko čez polnoč (že krepko zgodnje jutro, če smo iskreni), ko sta si Simon in Jerry dala petko in zmagoslavno zavriskala, da je odmevalo po praznih pisarnah. Ni ga večjega zadovoljstva kot doseči cilj in rezultat po napornem delu.

Kako jima je uspelo v šestih urah napraviti animacijo, vam težko povemo. Čisto verjetno se je čas takrat ustavil, zvezde so bile poravnane in risarski angeli so delali nadure!

Kratek povzetek animiranja za vse, ki jih zanima animacija:

1. Scenarij

2. Pisanje dialoga

3. Voice over / snemanje (po)govora

4. Storyboard videa

5. Kreiranje Riska - vsak delček telesa Riska narisati posebej in v svojem layerju, nato ga sestaviti v celoto

5. Program za animiranje Adobe Character Animate prihrani dneve in noči ročne animacije

6. Priprava scene v animaciji

7. Animiranje po besedilu

8. Sinhronizacija in fine tunning

9. Izvoz v MP3 format

10 Izdelava podnapisov in različnih formatov (dimenzij)

Zaključek

Risko je zdaj živ, je naš, radi ga imamo in veseli nas, da nas bo spremljal na naših dogodivščinah. Lepo vabljeni, da ga spoznate, da ga vzljubite in da se mu nasmejite tudi vi. Za ogled celotne animacije kliknite na video zgoraj ali si ga ogledate na našem You Tube kanalu. Nenazadnje se je letos vpisal v Risarnico in veselimo se, da bomo lahko spremljali njegov napredek. Če se pa Risko lahko nauči risati, potem se lahko čisto vsak!


Čisto za konec pa nekaj ponesrečenih posnetkov s snemanja, kjer je prevladoval smeh do solz :)